03 juni 2024

De invloed van social media op jongeren

Vandaag, 3 juni, start de week van de mentale gezondheid. We vinden het belangrijk om de hele maand juni aandacht te besteden aan de mentale gezondheid onder jongeren. Hierin speelt social media een grote rol. Een wereld waarin onze telefoon onmisbaar is, heeft ook schadelijke invloed op onze mentale gezondheid. 

 

Zelfvertrouwen

Vooral jongeren brengen veel tijd door op hun telefoon. Naast het checken van je lesrooster en huiswerk, zijn platforms als TikTok, Insta en Snapchat super populair. Het is een manier om jezelf te vermaken en contact te houden met vrienden. Je maakt lol met elkaar, deelt grappige momenten en ontwikkelt je identiteit. Dit helpt je zelfvertrouwen te groeien. 

Huiswerk afraffelen en slaaptekort

Maar waar het gebruik van social media het sociale leven van jongeren verrijkt, geeft 47% van de jongeren aan dat sociale media een negatieve invloed heeft. Steeds meer jongeren krijgen problemen door het gebruik van social media. Ongeveer één op de acht slaapt te weinig of raffelt hun huiswerk af. Velen vinden het moeilijk om te stoppen met social media en zeggen zelfs afspraken met vrienden af om online te blijven.

Toename onzekerheid en prestatiedruk

Je wordt constant blootgesteld aan een stroom van informatie, foto's en filmpjes die snel voorbijflitsen. Dit kan leiden tot concentratie- en slaapproblemen. Bovendien zorgt de constante prestatiedruk en vergelijking met anderen op platforms zoals Instagram en Snapchat ervoor dat je je onzeker voelt over je uiterlijk en prestaties. Wat weer kan zorgen voor een negatief zelfbeeld, eenzaamheid en stress. Dit blijkt ook uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.

Verstandig en wijs

Door mentale klachten op tijd te signaleren en bespreken, kunnen ergere klachten voorkomen worden. We delen daarom de  hele maand juni informatie over de invloed van social media op de mentale gezondheid, ervaringen en tips.