14 maart 2025

Onderzoek: sociale relaties cruciaal voor veerkracht van ouders van jonge kinderen met autisme

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in SpringerLink toont aan dat sociale relaties een belangrijke rol spelen in de veerkracht van ouders van jonge kinderen met autismespectrumstoornis (ASS). Het onderzoek, uitgevoerd door Leanne Dijkstra-de Neijs en haar collega’s, richtte zich op de opvoedstress binnen gezinnen met kinderen van drie tot en met zes jaar oud met ASS.

Hoge mate van opvoedstress

Uit de studie blijkt dat in 36% van de onderzochte gezinnen beide ouders een (sub)klinisch niveau van opvoedingsstress ervaren, terwijl 33% van de gezinnen normale opvoedingsstress rapporteert. Opvallend is dat moeders vaker hogere opvoedstress ervaren dan vaders: in 22% van de gezinnen rapporteerden moeders (sub)klinische stress terwijl vaders een normaal stressniveau ervoeren, terwijl slechts in 9% van de gevallen het tegenovergestelde werd gevonden.

Factoren die bijdragen aan veerkracht

De onderzoekers identificeerden specifieke factoren die bijdragen aan de veerkracht van ouders. Voor moeders blijken goede plannings- en organisatievaardigheden, evenals tevredenheid over sociale relaties, bij te dragen aan lagere opvoedstress. Voor vaders zijn minder zorgen maken over de toekomst en sociale relaties belangrijke veerkracht factoren.

Belang van sociale relaties

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat tevredenheid met sociale relaties de enige gedeelde factor is die bijdraagt lagere opvoedstress binnen het gezin, ofwel de opvoedstress van vader en moeder gezamenlijk van hetzelfde kind met autisme. Dit suggereert dat interventies voor gezinnen met jonge kinderen met ASS zich meer zouden kunnen richten op het versterken van sociale netwerken voor ouders, wat mogelijk helpt bij het verminderen van opvoedstress.

Toekomstig onderzoek

De onderzoekers benadrukken dat toekomstige studies een breder scala aan factoren moeten meenemen, waaronder fysieke gezondheidsaspecten, om een nog completer beeld te krijgen van veerkracht binnen gezinnen met ASS.

Bron: Gepubliceerd in SpringerLink (Lees de volledige paper hier)