Stress bij zwangeren hangt samen met het ontwikkelen van autisme kenmerken bij hun kind
Moeders die afkomstig zijn van landen buiten Europa en tijdens hun zwangerschap stress ervaren door bijvoorbeeld discriminatie en eigen mentale problemen, hebben meer kans dat hun kinderen autismekenmerken ontwikkelen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van Sarr Autisme Rotterdam dat gepubliceerd werd in het Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.
Vanaf 2002 zijn zo’n 10.000 moeders en kinderen in Rotterdam gevolgd in de zwangerschap totdat hun kind in de puberteit kwam binnen de Generation R studie van het ErasmusMC in Rotterdam. Van de ruim 4700 moeders en kinderen die meededen aan het onderzoek had bijna veertig procent een migratieachtergrond.
Belangrijk gegeven
Dit deelonderzoek richtte zich erop of er een mogelijk verband bestaat tussen migratie achtergrond, stress tijdens de zwangerschap en het ontstaan van autismekenmerken bij kinderen. De moeders en kinderen hebben vragen beantwoord vanaf het begin van de zwangerschap totdat het kind de leeftijd van zes jaar bereikte in deze deelstudie.
Uit het onderzoek blijkt nu dat stress tijdens de zwangerschap juist van belang is bij moeders met een migratie achtergrond, en in verband staat met autismekenmerken van hun kind, wat een belangrijk gegeven is.
Meer onder de aandacht
Het verband tussen de migratie achtergrond van moeders en de aanwezigheid van autisme kenmerken van hun kind op 6-jarige leeftijd, werd voor bijna de helft verklaard door prenatale stress.
Psychiater Wietske Ester van SARR Jeugd: “Het is relevant voor Youz om dit verband van migratie en stress bij moeders en de kans op het ontwikkelen van autismekenmerken bij hun kind meer onder de aandacht te brengen bij onze GGZ collega’s die zwangeren met een migratie-achtergrond behandelen. Het is waarschijnlijk dat deze stress tijdens de zwangerschap biologische effecten heeft op het kind. Dus het is van belang dat discriminatie en eigen mentale problemen van zwangeren met een migratie-achtergrond extra aandacht krijgen in de zorg.”