Tim Smit zet jongeren weer in hun kracht door bokstherapie
Tim Smit (32) is bokstherapeut bij De Fjord, Kliniek voor Orthopsychiatrie in Capelle aan den IJssel . Zijn doel is om beschadigde jongeren weer in hun eigen kracht zetten. En het herstellen van een onveilige lichaamsbeleving door verschillende boksvormen. “Door het therapeutisch boksen voelen jongeren weer hoe sterk en veerkrachtig ze kunnen zijn ondanks alle beschadigingen door opvoeding en omgeving.” Bij De Fjord combineert Tim zijn ervaringen als sociotherapeut en orthopedagoog met zijn kickbokservaring.
“In mijn jeugd begon ik aan kickboksen en nam later ook deel aan wedstrijden. Het heeft mijn identiteit gevormd en het zorgde ook voor een stukje ontlading. Boksen wordt nog wel eens geassocieerd met ongecontroleerd geweld en agressie. Maar het kan ook anders worden gezien. Hoe ga je door boksen om met je kwetsbaarheden, krachten, verlies, tegenslag en hoe sta je tegenover een ander? Boksen brengt je zelfinzicht en zelfontwikkeling en je leert op een andere manier communiceren. Daarnaast zorgt het voor ontspanning en geeft het nieuwe energie.”
Vertrouwen en veiligheid
“In 2018 kwam ik bij De Fjord voor een onderzoeksstage voor mijn studie Orthopedagogiek. Ik maakte toen voor het eerst kennis met alle disciplines en collega’s en de verschillende therapievormen. Ik was onder de indruk hoe betrokken én enorm gedreven iedereen was. Na mijn stage kon ik blijven. Bij De Fjord werkte ik vervolgens als sociotherapeut bij een open afdeling, waar jongeren worden behandeld in een klimaat gericht op vertrouwen en veiligheid. De jongeren hebben hier vaak een lang hulpverleningsverleden en krijgen weer de mogelijkheid om te ervaren om op een gezonde wijze met zichzelf en anderen om te gaan.”
Samenwerken en opbouwen contact
“Voor, tijdens en na mijn diensten gingen we vaak sporten met jongeren en collega’s. Het boksen groeide zo steeds verder door. Iedereen die mee wilde doen, was welkom en ervaarde ook de positieve effecten van het boksen. Uiteindelijk merkten we dat jongeren zich anders gedroegen en voelden na de bokssessies. Het bleek een prettige manier te zijn om spanning te ontladen, samen te werken en contacten op te bouwen. Vanuit het team kwam de vraag of bokstherapie onderdeel van het behandelaanbod kon worden, omdat het een mooie toevoeging was en een fijne manier om de verbinding met elkaar te zoeken. Zo is het een vast onderdeel geworden van het behandelaanbod binnen De Fjord.”
Positieve feedback
“We maken jongeren vertrouwd met verschillende bokswerkvormen met trap en stootkussens. Dat noemen we ‘padsen’. Vooral tijdens het padsen is er een directe verbondenheid tussen de therapeut en de jongere, waar veel informatie uit te halen is. Deze informatie gebruiken we weer als ingang voor een gesprek. We hebben veel aandacht voor de kwetsbaarheden van de cliënt: we reflecteren voortdurend wat er gebeurt tijdens de sessies. We motiveren, stimuleren en geven ook directe positieve feedback. Conditioneel, fysiek en mentaal zoeken we samen de grenzen op zodat ze daarna helemaal stuk zijn en alles hebben gegeven. Deze therapie zorgt voor een soort reset. Vooral jongeren die bijvoorbeeld huiselijk geweld hebben meegemaakt, kunnen door deze aanpak hun trauma verwerken en het onveilige gevoel herstellen. Therapeutisch boksen is een prettig werkmiddel binnen de behandeling. Het is een manier om jongeren te bereiken, vertrouwen te geven in zichzelf en in anderen.”
“Het is geweldig om jongeren die een 0-1 achterstand hebben weer vooruit te kunnen helpen”
Confronterend en kwetsbaar
“Er zijn ondertussen verschillende vormen van therapeutisch boksen ontwikkeld. Zo geef ik ook systeemtherapeutisch boksen. Ik zoom dan in op de niet-helpende contacten binnen het gezin. Dat kan best ingrijpend zijn. Ouders worden soms ook uitgenodigd om mee te komen boksen en staan dan tegenover hun kind. Dat kan heel confronterend en kwetsbaar zijn.
Een individueel traject kan gericht zijn op traumatische ervaringen uit de jeugd, waarbij boksvormen worden ingezet om weer een prettige en veilige lichaamsbeleving te krijgen. Soms is het helpend om een bijzonder moment te creëren voor jongeren en ouders om te laten inzien dat je ook op een andere constructieve manier met elkaar kan omgaan. Het kan dan gaan om grenzen duidelijk te leren aangeven en ook om het respecteren van grenzen. Deze werkvorm is vrij nieuw, maar het zorgt voor echte magie die duidelijk voelbaar is. Het is geweldig om jongeren die een 0-1 achterstand hebben in het leven weer vooruit te helpen.”
Vrijheid
“De samenwerking, de ongedwongen sfeer binnen het therapeutisch boksen en het vertrouwde klimaat zorgen ervoor dat ik me vrij voel om me te blijven ontwikkelen. En daarnaast vind ik het heel verrijkend om jongeren die op wat voor manier dan ook beschadigd zijn in hun ontwikkeling iets terug te kunnen geven. Door hen besef ik temeer dat ik het zelf heel goed heb gehad in mijn jeugd. Ik wil jongeren activeren en uitdagen zodat ze bewapend zijn om weer een prettig leven te kunnen leiden op eigen kracht. Ik ben trots dat we deze therapievorm met elkaar binnen ons betrokken team hebben gecreëerd.”