Uitnodiging Kannerlezing: De ins en outs van ABA – visie en praktijk
Donderdag 12 juni 2025 | 16:30 – 18:15
Live in de Concertzaal in Oosterbeek of online via Webinar
Wat is de échte betekenis van ABA (Applied Behavior Analysis)? En hoe kun je deze benadering inzetten in de behandeling van mensen met autisme en andere zorgvragen?
Tijdens onze nieuwe lezing in de Kannercyclusduiken we in de ontwikkeling, impact én discussie rondom ABA – van de jaren ’60 tot nu. Met ruimte voor nuance, praktijkvoorbeelden en tools die je meteen kunt toepassen.
Sprekers
Maayke van Galen, MSc, BCBA – Gedragswetenschapper, buitenpromovendus, ABA-specialist
Annemiek Palmen, Drs./MSc, Dr. – GZ-psycholoog, senior onderzoeker Leo Kannerhuis
Inhoud in het kort
Wat is ABA en wat zijn de uitgangspunten?
Wat zijn de misverstanden en kritieken rondom ABA?
Praktische ABA-tools voor o.a. motivatie, contactopbouw en het omgaan met onbegrepen gedrag
Voorbeelden uit de behandeling van jeugdigen met autisme (en trauma)
Programma
16:30 – 17:15 | Eerste spreker
17:15 – 18:00 | Tweede spreker
18:00 – 18:15 | Discussie & afsluiting
Deelnemen?
Fysiek bijwonen? Stuur een e-mail naar i.weijers@leokannerhuis.nl (beperkt aantal plaatsen).
Online meekijken? Registreer je hier voor de livestream: Aanmelden voor de webinar
Later terugkijken? De lezing blijft beschikbaar via dezelfde link.
Accreditatie is aangevraagd bij FGzPt, NIP/NVO, NVVP en Registerplein (via NIP voor SKJ).
De Kannerlezing is een samenwerking met CS Oolgaardt.
Meer informatie
Gezien de recente discussies in Nederland over de inzet en effectiviteit van Applied Behavior Analysis (ABA), zal deze presentatie worden gehouden om een genuanceerd gesprek te kunnen voeren. Er wordt nader ingegaan op Applied Behavior Analysis (ABA) als wetenschappelijke discipline: wat is de betekenis van ABA, wat zijn uitgangspunten voor toepassing en wat kan de meerwaarde ervan zijn in de benadering en behandeling van mensen met diverse zorgvragen.
De evolutie in het gebruik van ABA en de visie erop wordt besproken vanaf de jaren zestig tot nu, waarbij wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen en veranderingen in de toepassing van de ABA-principes. Er wordt daarbij ook aandacht geschonken aan de kritische noot die regelmatig in de maatschappij naar voren komt ten opzichte van de toepassing van ABA in de praktijk van de behandeling. Het toepassingsgebied van ABA is niet beperkt tot kinderen met een ontwikkelingsstoornis, maar kent verschillende domeinen, zoals onderwijs, sport, verslavingszorg en ouderenzorg. Er wordt een overzicht geboden van de hedendaagse op ABA gebaseerde invalshoeken voor benadering en behandeling, waarbij praktische handvatten worden geboden met betrekking tot het opbouwen van contact met cliënten en het bevorderen van het alledaagse functioneren en autonomie. Tevens wordt stilgestaan bij op ABA gebaseerde werkwijzen gericht op het analyseren en benaderen van ‘onbegrepen gedrag’. Extra aandacht wordt geschonken aan manieren om motivatie aan te spreken als uitgangspunt om personen ín beweging te krijgen en ontwikkelingen te verduurzamen en te generaliseren. Het profiel van de specifieke persoon, zijn voorgeschiedenis en de context (verleden en heden) worden nader aan de orde gesteld als vertrekpunten voor de inventarisatie van bij de persoon passende werkwijzen.
De focus van het gebruik van op ABA gebaseerde werkwijzen zal tijdens deze presentatie met name liggen op de behandeling van personen met autisme en mogelijke comorbiditeit zoals trauma.
In het tweede deel van de presentatie wordt nader ingegaan op het gebruik van op ABA gebaseerde werkwijzen in de klinische praktijk van de benadering en behandeling van jeugdigen met autisme. Denk daarbij aan het bieden van ondersteuning aan de hand van antecedente technieken op basis van ABA, het bevorderen van sociale en praktische redzaamheid vanuit principes ABA en ABA als invalshoek bij individuele casuïstiek.