Van angst en isolatie naar herstel: Olivia's ervaring met de behandeling bij FACT Jeugd en Gezin

Op haar 16e kreeg Olivia te maken met een burn-out en ontwikkelde ze een angststoornis. Hierdoor belandde ze thuis en durfde ze de straat niet meer op. Na een teleurstellende ervaring met eerdere hulpverlening, kwam ze uiteindelijk terecht bij het team FACT Jeugd en Gezin in Den Haag. In haar verhaal deelt Olivia haar reis naar herstel en hoe de behandeling bij FACT een positieve impact op haar leven had.

De samenwerking bij eerdere hulpverleners verliep niet soepel en Olivia had het gevoel dat er niet naar haar geluisterd werd. Olivia: "Ik merkte dat ze hun eigen methodes boven mijn behoeften plaatsten." Na anderhalf jaar teleurstellende zorg en het gevoel niet serieus genomen te worden, werd ze doorverwezen naar het FACT team.

Een warm welkom bij FACT Jeugd en Gezin

Het eerste contact met het FACT team maakte meteen een goede indruk op Olivia. "Het waren warme en enthousiaste gesprekken. Ik voelde me begrepen en gewaardeerd. Het FACT team kwam bij mij thuis, wat ik op dat moment nodig had, omdat ik mijn huis niet kon verlaten", vertelt ze. Olivia waardeerde het feit dat FACT openstond voor haar spirituele benadering en bereid was om samen te werken aan een behandeling die bij haar paste.

Het traject bij FACT begon met als eerste doel om Olivia weer naar buiten te laten gaan. Stap voor stap werkte ze aan haar angsten en isolatie. Van kleine wandelingen in de buurt tot het uiteindelijk kunnen bezoeken van een café en kantoor. Olivia benadrukt het geduld en begrip dat ze bij FACT ervoer. De behandelaars luisterden naar haar grenzen en duwden haar niet verder dan ze aankon. De behandeling was persoonlijk en op maat gemaakt, waarbij Olivia actief betrokken werd.

Het keerpunt en herstel

Naast de stapsgewijze therapie, onderging Olivia ook EMDR, wat het laatste puzzelstukje bleek te zijn in haar herstelproces. "Toen ik mijn hele leven open zag gaan na de EMDR-sessies, vierden de behandelaars dit succes met mij. Het gaf me een gevoel van trots en hoop", zegt ze. Olivia kon haar leven weer opbouwen: ze volgt een traject om haar school af te maken, heeft een baan, beoefent sport en heeft weer een sociaal leven.

Olivia benadrukt het verschil tussen Youz en eerdere hulpverlening. "Bij Youz voelde ik me geen nummer. Ze keken naar mij als individu en werkten samen met mij aan oplossingen. Er was oprechte interesse en een menselijke benadering. Het voelde als een echte samenwerking", legt ze uit. Dit persoonlijke en samenwerkende aspect maakte het FACT team uniek voor haar.

Olivia geeft aan dat de strengheid van het FACT team haar uiteindelijk ten goede kwam. "Ik was goed in het afzeggen van afspraken, maar toen mijn behandelaar zei dat ik niets meer mocht afzeggen, heb ik dat ook niet meer gedaan. Het heeft me geholpen om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn herstel", vertelt ze.

Spiritualiteit en betrokkenheid van ouders

Olivia waardeert het feit dat het FACT team ook ruimte bood voor haar spirituele kant. Ze kon er open over praten en voelde zich begrepen. Wat betreft de betrokkenheid van haar ouders, merkte ze op dat FACT hen ook actief betrok in het behandelproces. Het voelde als een samenwerking waarin iedereen op één lijn zat.

"Ik ben ontzettend dankbaar voor de hulp die ik bij het FACT team heb gekregen. Ze hebben echt het verschil gemaakt in mijn leven", zegt Olivia. Ze benadrukt het enthousiasme, de oprechte interesse en de warmte die ze bij FACT ervoer. Ze voelde zich gezien en kreeg het zelfvertrouwen dat ze nodig had om haar eigen kracht te erkennen. Nu, twee jaar later, bouwt Olivia aan een leven dat overeenkomt met haar leeftijdsgenoten, vol met school, werk, sociale activiteiten en nieuwe mogelijkheden.

Over het FACT

FACT staat voor Function (F) Assertive (A) Community (C) Treatment (T). Binnen het FACT team worden jongeren van 12 tot 23 jaar begeleid en behandeld. Bij deze jongeren is vaak sprake van een ernstige psychiatrische aandoening en uitval op meerdere levensgebieden (school, werk/ dagbesteding, sociale omgeving, sport). Ook jongeren die moeilijk aankomen bij de reguliere zorg kunnen baat hebben bij zorg vanuit het FACT team.

Het FACT team werkt outreachend en brengt de zorg naar waar de jongere het nodig heeft. Zo kunnen we thuis komen maar kunnen we ook oefenen op de plaatsen waar de jongere vast loopt (bijvoorbeeld in het ov of in een sociale situatie). Naast begeleiding bieden we vrijwel alle verschillende behandelingen (psychotherapie, trauma behandeling, medicamenteuze behandeling).

Het FACT team betrekt altijd het gezin bij de behandeling van de jongere. De jongere krijgt een eigen behandelaar, maar ook ouders krijgen een behandelaar. Hierdoor is ruimte voor het verhaal van ouders maar kunnen we ouders ook coachen hoe de jongere het beste te begeleiden. Ook werken we volgens de Geweldloos Verzet methodiek.

* Het model op de foto is niet Olivia