Verwijzers kijken binnen bij klinieken Youz Rijnmond
De klinieken van Youz Rijnmond openden gisteren de deuren voor verwijzers en andere betrokkenen om achter de schermen te kijken. De verwijzersdag is een jaarlijks initiatief van managers Emmeline Ravestijn en Jannie Groen. “De workshops geven aan wat we bieden aan jongeren van De Fjord, de Lupine en de dagbehandeling.”
De bezoekers konden deelnemen aan een interactief programma waarbij ze methodieken en therapieën zelf konden ervaren tijdens korte workshops onder leiding van bevlogen collega’s. En waarbij duidelijk werd dat jongeren die hier in behandeling zijn vooral eigenaar zijn van hun eigen proces.
Omgaan met spanning
In de gymzaal konden de bezoekers in de gymzaal ervaren wat PMT (psychomotorische therapie) doet bij jongeren. Wat doet een bepaalde oefening met je stressniveau? Wat voel je in je lichaam? En tot hoever ga je? Wanneer haak je af? In het drama-lokaal vroeg dramatherapeute Ewa Bernat vol enthousiasme om een beweging te maken die iets vertelt over jezelf en die de anderen van de groep dan nadoen waardoor er een ritmische dans ontstaat. Het leverde hilarische taferelen op, maar het doel was vooral om veiligheid en verbinding binnen een groep te creëren.
Van overleven naar levenskunst
In een klaslokaal van Yulius vertelden docenten hoe leerlingen (er wordt liever niet over cliënten gesproken) hier onderwijs op maat volgen. Zestig weken zijn doorgaans nodig om een diploma te halen. Elk uur wordt hier gezien als nieuwe kans. Stapsgewijs worden leerlingen meegenomen van overleven naar leven en van leven naar levenskunst en dat alles vanuit veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. “Als leerlingen hier komen dan hebben we eerst een nulmeting om te kijken waar iemand staat in zijn proces. Wij hebben geen vaste in- en uitstroommomenten. Uitgangspunt in ons onderwijs is om te kijken waar de kracht van een leerling ligt,” vertelt docent Bulmak Yilmaz.
Eigen keuzes
Jongeren sluiten ook een DGT-contract (dialectische gedragstherapie) af met hun behandelaar, waarbij de eigen regie, eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes maken op de voorgrond staan. Bezoekers kregen tijdens deze middag lastige dillema’s voorgelegd: wat zou je doen als een jongere met suïcidale gedachten plotseling wegloopt uit een groep en zegt dat hij richting het spoor gaat? Hoe ga je daarmee om? Tot slot gaf behandelcoördinator en psycholoog Roy Kerner toelichting op de schematherapie die wordt aangeboden op De Fjord bijgestaan door een jongere van de open afdeling die zijn verhaal positief bekrachtigde. Een tikkie nerveus maar wel met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij hoe hij vooruit geholpen wordt in zijn leven.
Reacties
Lorena Linssen van het multispecialistisch team in Den Haag: “Ik kwam hier vandaag voor het eerst zonder verwachtingen, maar deze dag heeft me echt verrast. Het was ontzettend inspirerend en een afwisselend programma waardoor ik nu een duidelijker beeld heb gekregen. Heel leuk!” Aanmeldcoördinator Chantal Bos voor Yulius benadrukt: “Het is fijn om zelf de warme sfeer hier te ervaren. Best bijzonder voor een klinische setting.”