Angststoornis
Angststoornis
Bang voor andere mensen; bang om alleen te zijn of bang dat je iets ergs overkomt. Iedereen is wel eens angstig. Meestal gaat die angst vanzelf weer over, maar soms blijf je bang zonder dat daar een reden voor is. Het kan zijn dat je daardoor niet meer naar school gaat, dat je niet meer goed eet of slaapt of zelfs sommige dingen helemaal niet meer wilt doen. Als je deze symtomen herkent heb je misschien last van een angststoornis. Youz kan je helpen.
Hoe merk je dat je een angststoornis hebt?
Niet naar school gaan omdat je dat niet meer durft. Heel erg trillen of zweten omdat je zo bang bent. Concentreren gaat niet, want je moet de hele tijd aan enge dingen denken. Dat zijn kenmerken of symptomen van een angststoornis. Als je een angststoornis hebt ben je iedere dag angstig. Die angst beperkt je in je dagelijks leven en bij activiteiten. Als dat bij jou ook zo is, dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt.
Hoe vaak komt een angststoornis voor?
Ongeveer 5 op de 100 kinderen en jongeren in Nederland heeft last van een angststoornis. Gemiddeld zit er dus in iedere klas iemand met een angststoornis. Je kunt het op elke leeftijd krijgen en het komt iets vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?
Je hebt bijvoorbeeld iets heel naars meegemaakt waardoor je niet meer naar die ene plek durft. Maar het kan ook zijn dat je bang bent aangelegd of dat de angststoornis erfelijk is. Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor je een angststoornis kunt krijgen.
Behandeling van een angststoornis bij Youz
Youz helpt je als jouw klachten ook voor andere problemen zorgen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school, hebt het moeilijk thuis, of vindt vriendschappen erg lastig. Dit is wat Youz voor jou kan doen:
- Diagnose
- Individuele gesprekken
- Ouderbegeleiding
- Psychomotorische therapie (PMT)
- Beeldende therapie
- Speltherapie
- Gezinsbehandeling
- Vriendenprogramma
- Medicijnen
Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Kijk bij de betreffende locatie of we deze hulp bieden.
Meer info over angststoornissen?
Websites
- Brainwiki, voor jongeren
- Bibbers, voor kinderen
- Begrijp je medicijn, voor jongeren
- Patiëntenvereniging ADF stichting
- Landelijk Kenniscentrum Kinder-en Jeugdpsychiatrie, voor professionals
Of deze boeken
Voor jongeren:
Als je steeds bang bent - Angst bij kinderen: hoe zit dat? Door Mere Vos (2011, ISBN: 978 90 313 8544 7)
Merel is bang. Over angst. Door Martine Delfos (2006, ISBN: 978 90 8560 514 0)
Voor ouders:
Angst bij kinderen. Door Frits Boer (2012, ISBN: 978 90 2099 953 2)
Monsters onder het bed. Opvoedwijzer voor ouders van alle bange kinderen. Door Peter Muris (2009, ISBN: 978 90 7972 912 8)
Medicatieadvies op maat
Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je kunt aanmelden.