Theraplay bij jonge kinderen

Tandem studie: Theraplay bij jonge kinderen met een autismespectrum stoornis en hun ouders.

Er zijn nog weinig bewezen effectieve behandelingen voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Binnen Sarr Autisme Rotterdam, afdeling Jeugd wordt momenteel het effect onderzocht van Theraplay bij jonge kinderen met een autismespectrum stoornis en hun ouders.

Theraplay is een vorm van speltherapie waarbij de band tussen ouder en kind wordt versterkt, waardoor ouders hun kind beter leren begrijpen en andersom. Er wordt gekeken onderzocht of de relatie tussen ouders en kind door Theraplay verbetert en of ouders daardoor minder problemen en stress bij het opvoeden van hun kind ervaren. Uit eerder onderzoek blijkt dat Theraplay goed werkt bij verlegen en angstige kinderen en bij kinderen met probleemgedrag. Het opvoeden van een kind met autisme spectrum stoornis kan langdurige stress voor ouders met zich mee brengen. Deze stress kan niet alleen leiden tot allerlei gezondheidsklachten bij de ouders, maar ook tot meer probleemgedrag bij het kind.
Onze verwachting is dat behandeling door middel van Theraplay tot een afname in probleemgedrag bij het kind en voor een afname in langdurige stress bij ouders kan zorgen. Het onderzoek duurt, van begin tot einde, 12 maanden. Kinderen met een autisme spectrum stoornis tussen de 3 en 7 jaar doen samen met beide ouders mee aan het onderzoek. We willen uitzoeken of Theraplay betere resultaten geeft dan andere behandelingen die we al langer toepassen, daarom zijn er twee mogelijkheden in de behandeling als je deelneemt aan het onderzoek: 1) jij en jouw kind krijgen Theraplay als behandeling of 2) jij en jouw kind krijgen de standaard behandeling. 

Als je meedoet worden jij en jouw kind, op basis van loting, in één van beide behandelingen ingedeeld. Deze loting is nodig om het onderzoek op betrouwbare wijze te laten plaatsvinden. Als jij en jouw kind meedoen aan het onderzoek, willen we graag uitvoerig in kaart brengen welke problemen je in het dagelijks leven ervaart en hoe je denkt over het effect van de behandeling. Daarom worden je vragen gesteld en worden metingen gedaan, voordat de behandeling begint, 6 maanden na start van de behandeling en 12 maanden na start van de behandeling. Elk van deze drie meetmomenten bestaat uit 1) één face-to-face afspraak voor jou en jouw kind (van ongeveer 2,5 uur per keer), 2) het invullen van vragenlijsten (van ongeveer 2,5 uur per tijdsmoment) en 3) een bloedafname voor ouders (dit gebeurt niet bij je kind). 

Heb je interesse en/of vagen n.a.v. de Tandemstudie, neem dan gerust contact met ons op via tandemstudie@parnsassiagroep.nl.