Trauma
Trauma
Slaap je niet goed, heb je soms nachtmerries of voel je je gespannen? Als je iets naars hebt meegemaakt kan dat je behoorlijk dwars zitten. Dat is helemaal niet gek. Bij de meeste mensen gaan deze klachten na een tijdje weer over. Maar het kan ook zijn dat die nare gebeurtenis ervoor zorgt dat je je altijd gespannen voelt en dat je sommige dingen niet meer durft te doen. Misschien heb je dan last van een trauma.
Welke soorten trauma zijn er?
Als je een trauma hebt, betekent dat dat je iets naars hebt meegemaakt. Die nare gebeurtenis zorgt ervoor dat je je niet goed voelt. We noemen het hebben van een onverwerkt trauma ook wel een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Hoe vaak komt een trauma voor?
We weten niet precies hoeveel mensen een trauma hebben, maar we denken ongeveer 1 op de 200 mensen in Nederland.
Wat zijn de oorzaken van een trauma bij een kind?
Een trauma komt altijd door een nare gebeurtenis. Voorbeelden daarvan zijn pesten, mishandeling, een ongeluk meemaken, je hebt een ramp meegemaakt, iemand van wie je hield is overleden of heeft misschien zelfs zelfmoord gepleegd. Zo'n gebeurtenis moet je altijd verwerken, maar dat kan heel moeilijk zijn. Mensen met een trauma kunnen zo'n gebeurtenis niet goed verwerken omdat dat ze zichzelf bijvoorbeeld iets kwalijk nemen of zich machteloos voelen en de controle zijn verloren.
Wat kan je zelf doen?
Als je veel last hebt van stress en denkt dat je een trauma hebt, is het goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, een goede vriend of vriendin of je leraar. Dat kan al behoorlijk opluchten. En samen kun je dan kijken hoe je jouw trauma alsnog kunt verwerken en eventueel hulp inschakelen.
Wat kun je doen tegen de stress die je ervaart?
- Doe dingen die je leuk vindt, bijvoorbeeld afspreken met vrienden, een boek lezen, een spel spelen met je broers en zussen of een film kijken.
- Ga sporten of bewegen. Daardoor kun je je beter ontspannen.
- Waar raak je ontspannen van? Schrijf je ideeën op en maak een activiteitenlijst. Die kun je erbij pakken als je erg onrustig bent, en dan hoef je niet meer na te denken over wat je kunt gaan doen.
- Gaat het echt even niet? Doe ademhalingsoefeningen en probeer bijvoorbeeld diep in en uit te ademen en je zo te focussen op je ademhaling. Je zult zien dat je er rustiger van wordt.
Behandeling van een trauma bij Youz
Met een paar gesprekken kunnen sommige kinderen en jongeren al vooruit worden geholpen. Youz kan je helpen als jouw klachten ook voor andere problemen zorgen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school, hebt het moeilijk thuis, of vindt vriendschappen erg lastig. Dit is wat Youz voor jou kan doen:
- Diagnose
- Individuele gesprekken
- Ouderbegeleiding
- Psychomotorische therapie (PMT)
- Beeldende therapie
- EMDR
- Gezinsbehandeling
Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van trauma? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.
Wil je meer weten over stress en trauma?
Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)