Live online: promotie Tulsi Radhoe
Woensdag 27 september om 10.00 uur promoveert Tulsi op haar onderzoek: Heterogeneity in autisme: Identifying subgroups of autistic adults. Haar proefschrift focust zich op individuele verschillen tussen autistische volwassenen, en de zoektocht naar subgroepen binnen het autismespectrum die relevant zijn voor de klinische praktijk. Tijdens haar promotieonderzoek is ze begeleid door prof. dr. Hilde Geurts en dr. Joost Agelink van Rentergem.
Een korte samenvatting van het proefschrift:
Autisme bij volwassen leeftijd kenmerkt zich door grote verschillen tussen autistische mensen. Verschillen tussen autistische volwassenen worden vaak aangeduid met de term heterogeniteit. Door deze heterogeniteit krijgen autistische mensen vaak niet de ondersteuning die ze nodig hebben en graag zouden willen krijgen. Bovendien zorgt de heterogeniteit binnen het autismespectrum, samen met de beperkte kennis over autisme in de volwassenheid, ervoor dat autistische volwassenen onzeker zijn over wat ze kunnen verwachten naarmate ze ouder worden. Dit proefschrift heeft als doel deze kloof te overbruggen, door onze kennis over het ouder worden met autisme en de heterogeniteit daarin te vergroten. Er werd zich gericht op het identificeren van subgroepen en hun validiteit en de mogelijke bruikbaarheid voor de klinische praktijk.
Wanneer gegevens van autistische en niet-autistische volwassenen werden geanalyseerd, werden twee subgroepen gevonden: de eerste subgroep bestond voornamelijk uit autistische volwassenen en de tweede voornamelijk uit niet-autistische volwassenen. Om meer inzicht te krijgen in de heterogeniteit binnen het autismespectrum werd de subgroep analyse herhaald voor enkel de autismegroep. Binnen de autismegroep werden twee subgroepen geïdentificeerd die werden gelabeld als "Gevoelens van Meer Grip op het leven" en "Gevoelens van Minder Grip op het leven". Deze subgroepen waren (a) verschillend op klinische uitkomsten (d.w.z. psychologische problemen, cognitieve klachten en kwaliteit van leven), (b) ook teruggevonden (ofwel gerepliceerd) in een aparte steekproef, (c) stabiel over de tijd en (d) voorspellend voor klinische uitkomsten gemeten tot vijf jaar in de toekomst. De bevindingen van dit proefschrift zijn belangrijk voor het bieden van op maat gemaakte ondersteuning in de klinische praktijk en voor het beeld dat autistische volwassenen en hun dierbaren hebben van hun toekomst.
Je kunt de promotie van Tulsi live online volgen
Woensdag 27 september om 10.00 uur verdedigt Tulsi haar proefschrift. Via onderstaande link kun jij er online bij zijn.
Livestream promotie
Proefschrift
Radhoe, T. A. (2023). Heterogeneity in autism: Identifying subgroups of autistic adults [Thesis, fully internal, Universiteit van Amsterdam].
Lees het volledige proefschrift
Het promotieonderzoek van Tulsi Radhoe is onderdeel van wereldwijd het eerste grote onderzoek naar autisme en veroudering aan de Universiteit van Amsterdam gefinancierd door een persoonlijke beurs (VICI) van NWO toegekend aan de onderzoeksleider prof. dr. Hilde Geurts. Bekijk de resultaten van dit overkoepelende onderzoek.
Over Tulsi
Tulsi Radhoe is sinds enkele maanden werkzaam bij het Leo Kannerhuis poli Amsterdam als psycholoog. Daarnaast werkt zij als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam in het Dutch Autism and ADHD Research Center (d’Arc) onder leiding van prof. dr. Hilde Geurts.