25 februari 2025

Podcast: zwangerschapsstress bij vrouwen met migratieachtergrond gelinkt aan autistische kenmerken bij kind

Vrouwen met een migratieachtergrond ervaren tijdens hun zwangerschap meer stress dan vrouwen zonder migratieachtergrond. Uit een recente studie van Dr. Anne E. de Leeuw blijkt dat deze verhoogde stress mogelijk verband houdt met een grotere mate van autistische kenmerken bij hun kinderen op zesjarige leeftijd.

Resultaten van het onderzoek

De onderzoekers analyseerden gegevens van een grote groep moeders en hun kinderen. Ze vonden dat vrouwen met een migratieachtergrond gemiddeld meer stress rapporteerden tijdens de zwangerschap dan moeders zonder migratieachtergrond. Zes jaar later vertoonden hun kinderen meer autistische kenmerken, zoals moeite met sociale interacties en herhalend gedrag.

Hoewel de onderzoekers geen direct causaal verband konden aantonen, wijzen de resultaten erop dat zwangerschapsstress een belangrijke factor kan zijn in de neurologische ontwikkeling van kinderen. Factoren zoals sociaaleconomische omstandigheden, taalbarrières en ervaringen met discriminatie kunnen bijdragen aan de verhoogde stressniveaus bij moeders met een migratieachtergrond, wat op zijn beurt invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van hun kinderen.

Belang voor beleid en zorg

Deze bevindingen onderstrepen het belang van vroegtijdige ondersteuning en gerichte zorg voor zwangere vrouwen met een migratieachtergrond. Door het verminderen van stressfactoren, zoals ervaren discriminatie en barrières bij de toegang tot gezondheidszorg, kan mogelijk worden bijgedragen aan een gezondere start voor moeder en kind.

Luister de podcast

Voor een diepgaand gesprek over dit onderzoek kun je luisteren naar het podcastinterview waarin Dr. Apurva Bhatt in gesprek gaat met Dr. Anne E. de Leeuw. In deze aflevering bespreken ze hoe de bevindingen tot stand zijn gekomen en welke gevolgen ze kunnen hebben voor zorg en beleid.

Podcast Program: Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry