Uitnodiging Kannerlezing: ASS bij adolescenten en volwassenen
Donderdag 20 maart 2025 | 16:30 uur – 18:15 uur
Youz Leo Kannerhuis, Amsterdam of online via Webinar
Ben je geïnteresseerd in de nieuwste inzichten over autisme bij adolescenten en volwassenen? Meld je dan aan voor deze boeiende lezing, onderdeel van de Kannercyclus! Je kunt de lezing fysiek bijwonen in Amsterdam (beperkte plaatsen: 40) of online volgen via een livestream.
Sprekers
- Dr. Ernst Horwitz – Psychiater & A-opleider GGZ Friesland
- Dr. Marije Swets – Psychiater volwassenteam & jongvolwassenteam, Leo Kannerhuis
- MSc Miriam Schulz – Klinisch psycholoog, hoofddocent van het vak Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen binnen de GZ-opleiding bij RINO Amsterdam
Onderwerp
Tijdens deze lezing worden nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd over de ontwikkeling van autistische kenmerken en comorbide stoornissen in de adolescentie. Wat gebeurt er met ASS-symptomen naarmate jongeren ouder worden? Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes? En hoe kunnen deze inzichten helpen bij diagnostiek en behandeling?
Programma
16:30 – 17:15 | Eerste spreker
17:15 – 18:00 | Tweede spreker
18:00 – 18:15 | Discussie & afsluiting
Deelnemen?
- Fysiek bijwonen? Stuur een e-mail naar i.weijers@leokannerhuis.nl (beperkt aantal plaatsen).
- Online meekijken? Registreer je hier voor de livestream: Aanmelden voor de webinar
- Later terugkijken? De lezing blijft beschikbaar via dezelfde link.
Accreditatie is aangevraagd bij FGzPt, NIP/NVO, NVVP en Registerplein. Voor SKJ via NIP (bewijs van deelname op te vragen via i.weijers@leokannerhuis.nl).
De Kannerlezing is een samenwerking met CS Oolgaardt.
Over het onderzoek
Tijdens deze lezing worden de resultaten gedeeld van twee studies over autisme bij jongeren en jongvolwassenen.
Studie 1: Jongeren met een ASS-diagnose zijn op 19-jarige leeftijd opnieuw onderzocht. Opvallend was dat de meeste jongeren (81%) niet meer voldeden aan de strenge diagnostische criteria van ASS. Toch hadden zij vaker andere psychische problemen, gebruikten ze meer medicatie en hadden ze vaker contact met de GGZ dan jongeren met andere psychische klachten. Dit suggereert dat autistische symptomen kunnen veranderen en andere psychische problemen op latere leeftijd meer op de voorgrond komen.
Studie 2: In deze studie is gekeken naar verschillen tussen jongens en meisjes met ASS. Jongens scoorden hoger op kenmerken zoals overgevoeligheid voor prikkels en moeite met veranderingen. Bij meisjes veranderden deze kenmerken juist in de loop van de adolescentie. Opvallend was dat meisjes vaker last kregen van angst- en stemmingsklachten, terwijl deze klachten bij jongens juist afnamen. Dit patroon werd niet alleen gezien bij jongeren met ASS, maar ook bij de algemene populatie. De studie vond weinig bewijs voor een specifiek "vrouwelijk autismeprofiel".
Wil je hier meer over weten? Mis deze lezing dan niet!