Depressie
Depressie
Iedereen heeft wel eens een dipje, een paar dagen waarin je minder lekker in je vel zit en alles meer moeite kost. Meestal gaat zo’n dip weer over en lukt het - misschien met wat hulp van anderen, ontspanning en plezier - om je weer wat beter te gaan voelen. Een deel van kinderen en jongeren voelt zich echter steeds somberder. Niks kan je dan nog blij maken, je voelt je moe en bent veel aan het piekeren. Hulp van Youz kan jou dan helpen om hier weer grip op te krijgen en je weer wat beter te gaan voelen.
Van de psychische klachten die kinderen en jongeren hebben komen angstklachten en somberheidsklachten het meest voor. Tot 12 jaar heeft 4 tot 8% van de kinderen zulke klachten (Nederlands Jeugdinstituut). In de puberteit loopt dit op tot 20% van de jongeren, waarbij 5% van de jongeren er zoveel last van heeft dat je kunt spreken van een depressie.
Een dip kan zo heftig worden dat we gaan spreken van een depressie. Je bent dan weken achter elkaar somber en je hebt nergens zin. Het kan ook zijn dat je moeilijk slaapt en geen zin meer hebt in eten, of juist heel veel eet. Je voelt je erg moe en hebt weinig energie om dingen te doen, of je voelt je juist gespannen en rusteloos. Vaak piekeren mensen met een depressie meer, denken negatief over zichzelf en kunnen zich moeilijk concentreren.
Hoe ontstaat een depressie?
Soms heeft een depressie een duidelijke oorzaak, maar soms ontstaat het ook zonder duidelijke aanleiding. Meestal komt het door een combinatie van factoren: hoe je zelf als persoon in elkaar zit, de lastige dingen die je misschien meemaakt en de mogelijkheden en steun die je ervaart om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld, ruzies thuis of pestervaringen op school kunnen met name bij gevoelige kinderen en jongeren snel zorgen voor angst of somberheid, wat verder groeit als ze hier niet over praten of niet worden gesteund door anderen.
Soms heeft ook de tijd van het jaar invloed om hoe je je voelt. Sommige mensen hebben vooral in het najaar of winter last van depressie klachten. We noemen dit een seizoensgebonden depressie.
Wat kan Youz voor jou doen?
Als je je herkent in het verhaal hierboven, dan kan Youz jou helpen. We gaan samen met jou (en je ouder(s)) bespreken hoe het op dit moment met je gaat en onderzoeken wat ervoor nodig is om jou te helpen om je weer beter te laten voelen. Als we daar samen een goed beeld van hebben gekregen gaan we een plan maken, waarbij we verschillende behandelingen kunnen geven.
Voorbeelden van zulke behandelingen zijn:
- Individuele gesprekken met een psycholoog
- Begeleiding voor je ouders
- Gesprekken met het hele gezin (systeemtherapie)
- Medicatie om stemming te verbeteren
- Psychomotorische therapie (PMT)
- Beeldende therapie
- Speltherapie
- Lichttherapie
- Preventietrainingen zoals Ont-piekeren, Head-up of Mindfulness
Wil je meer weten over depressie?
- Brainwiki, voor jongeren
- Grip op je dip, voor jongeren
- Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, voor ouders en professionals
Of in deze boeken:
Voor jongeren:
Als je nergens meer zin in hebt: depressie bij kinderen: hoe zit dat? Door Mere Vos (2009, ISBN: 978-90-313-7331-4)
Voor ouders:
Weet je, het blijft niet altijd zo: hulp bij teruggetrokken en depressief gedrag. Door Reiny de Fijter (2000, ISBN: 90-6508-456-8)
Depressie bij kinderen: als een kind prikkelbaar en somber is / Yvonne Stikkelbroek (2012, ISBN: 978-90-209-9973-0)
Medicatieadvies op maat
Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je kunt aanmelden.