Dwangstoornis
Dwangstoornis
Heel bang zijn om vies te worden en wel twintig keer per dag je handen wassen. Denken dat mensen je huis in zullen komen en elk uur controleren of de deur wel op slot zit. Of stoeptegels tellen omdat je denkt dat er anders iets mis gaat. Als je daar de hele dag mee bezig bent en je er last van hebt, bijvoorbeeld op school en thuis, dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt.
Hoe merk je dat je een dwangstoornis hebt?
Iedereen controleert wel eens of de deur goed dicht zit en iedereen vindt soms dat hij vieze handen heeft. Maar als je er de hele dag mee bezig bent en het je behoorlijke in de weg gaat zitten, dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt. Een ander woord daarvoor is Obsessieve Compulisieve Stoornis (OCS). Een paar voorbeelden van dwangmatig gedrag.
- Je wast je handen iedere keer dat je ze hebt gebruikt
- De deur moet altijd dicht zijn
- Je bent bang dat iets vies wordt en maakt heel vaak je kamer schoon
- Je telt altijd de stoeptegels naar je huis toe, of iets anders
- Je moet steeds hetzelfde voorwerp aanraken, bijvoorbeeld een kast of een deurklink
Herken je dit? Is een gewoonte ongemerkt uitgegroeid tot iets waar je veel (= obsessief) meer bezig bent? Ben je er dagelijks veel tijd aan kwijt?
Dwang lijkt heel erg op een tic, maar het is niet hetzelfde. Mensen met een dwangstoornis zijn bang dat iets helemaal misgaat en controleren daarom steeds of de deur op slot zit of wassen constant hun handen omdat ze heel erg bang zijn om ziek te worden. Als je een tic hebt dan beweegt jouw lichaam zonder dat jij dat wilt.
Je hebt heel vaak het gevoel dat je moet bewegen of kunt het niet stoppen dat je een bepaald woord steeds weer zegt. Daar gaat het dus minder om de gedachte erachter, en meer om dat jouw lichaam per se moet bewegen bijvoorbeeld.
Hoe vaak komt een dwangstoornis voor?
Ongeveer 1 op de 400 kinderen en jongeren in Nederland heeft last van een dwangstoornis.
Hoe kan een dwangstoornis ontstaan?
Als dwangstoornissen voorkomen in je familie heb je kans dat jij het ook krijgt. Maar niet iedereen bij wie dwang in de familie zit krijgt een dwangstoornis. En andersom: niet iedereen die dwangstoornis heeft, heeft ook familie die dat ook heeft. Je kunt ook stomweg pech hebben. En het kan komen doordat je iets naars hebt meegemaakt waardoor je bang bent geworden dat iets misgaat. Bepaalde handelingen herhalen moet voorkomen dat er iets naars gebeurt.
Wat kan je zelf doen?
- Praat er met je ouders over of met iemand anders die je vertrouwt. Je hoeft je er niet voor te schamen. Het is juist dapper dat je het bespreekbaar maakt en er iets aan wilt doen!
- Misschien vind je het lastig om je dwang te begrijpen. Praten met mensen die hier ook mee zitten kan je helpen, bijvoorbeeld bij de Patiëntenvereniging ADF stichting
- Blijf dus niet met je klachten zitten, maar zoek samen met iemand die je vertrouwt hulp.
- Zoek afleiding en doe dingen die je leuk vindt. Een film kijken bijvoorbeeld, winkelen met vrienden of een boek lezen.
- Ontspan, bijvoorbeeld door te sporten. Dat hoeft niet per se intensief sporten te zijn, maar je kunt ook al ontspannen door een rondje te wandelen of fietsen.
Wat kan jij als ouder doen?
Dwang hangt vaak nauw samen met stress. Hoe kan je die stress verminderen en wellicht zelfs voorkomen? Een paar tips voor jouw kind:
- Goed slapen en op tijd naar bed gaan zorgt voor rust en ontspanning. Je wordt uitgerust wakker.
- Zorg voor rustmomenten op de dag. Neem de tijd voor het ontbijt, lunch of avondeten. Kijk niet op een telefoon. Dat zorgt voor extra prikkels en levert niet de ontspaning op die je zoekt. Vraag de ander wat hij gedaan heeft die dag.
- Probeer jouw kind meer te laten bewegen, bijvoorbeeld sporten. Laat hem of haar lekker buitenspelen.
- Praat met elkaar: waar is hij of zij bang voor? Je kan er objectief naar kijken en zo helpen om er met wat meer afstand naar te kijken.
Wat kan Youz voor jou doen?
Met een paar gesprekken helpt Youz je al op weg om de dwangstoornis achter je te laten. Youz helpt je ook als jouw dwangstoornis voor andere problemen zorgt. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school, hebt het moeilijk thuis, of je vindt vriendschappen erg lastig. Dit is wat Youz voor jou kan doen:
- Diagnose
- Individuele gesprekken
- Ouderbegeleiding
- Psychomotorische therapie (PMT)
- Beeldende therapie
- Speltherapie
- Vriendenprogramma
- Gezinstherapie
- Medicijnen
Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van dwangstoornis? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.
Wil je meer weten over dwangstoornissen?
Je leest hier meer informatie:
- Brainwiki, voor jongeren
- Begrijp je medicijn, voor jongeren
- Patiëntenvereniging ADF stichting
- Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie