Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een selectie van de ons meest gestelde vragen:

Hoe kan ik me aanmelden?

Als u voldoet aan onze aanmeldcriteria kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.  Bij een aanmelding dienen de volgende stukken te worden geüpload in het aanmeldformulier: 

  • Verwijsbrief van (huis)arts of lokaal team.
  • Voor diagnostiek: een verslag van een gedragsdeskundige (jeugd) of verwijzer (volwassenen) waarin vermoedens van ASS duidelijk worden onderbouwd. 
  • Voor second opinion onderzoek: rapport van een eerder uitgevoerd onderzoek met daarin de DSM classificatie
  • Voor behandeling: verslag van diagnostiek (DSM classificatie ASS, zo mogelijk rapportage intelligentie-onderzoek) en een op basis van problemen beargumenteerde hulpvraag

Na aanmelding wordt uw aanmelddossier gescreend door ons aanmeldteam en worden onze bevindingen teruggekoppeld aan de verwijzer. Indien u in aanmerking komt voor hulpverlening bij Sarr, dan krijgt u bericht over plaatsing op de wachtlijst. Soms wordt een alternatief (binnen of buiten onze organisatie) beter passend gevonden. Daarover zal de verwijzer ook geïnformeerd worden.

Hoe kan ik mijn dossier inzien?

Je hebt recht op inzage en op een afschrift van jouw cliëntdossier. Je kunt hierom vragen bij jouw behandelaar of de aanvraag doen via de website van Parnassia Groep. Sarr is onderdeel van Youz (jeugd) en Antes (volwassenen) en valt binnen de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de complexiteit van de hulpvraag. We streven er naar om behandeling te bieden die zo lang duurt als nodig is, maar zo kort als mogelijk. In de praktijk zijn patiënten vaak één tot twee jaar in behandeling. 

Hoe lang duurt een onderzoek naar het vaststellen van autisme?

De duur van het onderzoek staat niet vast en is afhankelijk van het aantal afspraken dat gepland dient te worden. 

Hoe lang zijn de wachttijden?

Sarr volwassenen: 24 maanden 
Sarr jeugd: 18 maanden 

NB: de wachttijden worden iedere 3 maanden opnieuw op de website gezet 

Hoe verloopt een onderzoek naar het vaststellen van autisme?
Stel je vraag 

Tijdens de intake wordt samen nagegaan of er aanwijzingen zijn voor een autismespectrumstoornis. De intakefase bestaat uit enkele gesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt uitgebreid ingegaan op en aandacht gegeven aan de klachten, eerdere hulpverleningservaring en voorgeschiedenis. Tevens kunnen er vragenlijsten worden voorgelegd. Bij voldoende aanwijzingen voor ASS kan vervolgonderzoek worden ingezet. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld een gesprek met ouders of partner, observatieonderzoek of een onderzoek door de psychiater. Daarna vinden er adviesgesprekken plaats. Indien er sprake is van een autismespectrumstoornis worden de mogelijkheden voor begeleiding/behandeling besproken.

Hoe ziet een behandeling erbij de Sarr uit?

Er is een divers aanbod aan behandelingen ontwikkeld met als doel de kennis over de autismespectrumstoornis te ontwikkelen, vaardigheden aan te leren en klachten te verminderen. Ook vragen over opvoeding en onderwijs kunnen voorkomen.  

Samen kijken we hoe een behandeling vormgegeven kan worden. Hierbij wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een combinatie van individuele gesprekken en groepsbehandeling. Voor zowel jeugd als volwassenen zijn groepen ontwikkeld voor specifieke problemen die men kan ondervinden. Ook consultatie aan externen behoort tot de mogelijkheden.

Kan een angststoornis, depressie, trauma ook behandeld worden bij Sarr?

Ja, maar dan moet ook sprake zijn van een autismespectrumstoornis. En daarnaast moet de behandeling op afdelingen voor angst, depressie of trauma niet aanslaan of een behandeling op die afdelingen is niet wenselijk.

Kan ik via de Sarr ook begeleiding krijgen?

Nee, de Sarr is hulpverlenende instantie die alleen behandeling biedt. Hierbij gaat het om het veranderen van gedrag of het verminderen van klachten. Wanneer het gaat om actieve begeleiding bij problemen in het dagelijks leven (bijvoorbeeld rondom werk of opleiding, huisvesting en financiën) kunt u terecht bij verschillende begeleidende instanties, zoals KompAssBoba en Jados.

Wat kost een behandeling bij Sarr?

Voor jeugd (19-):
In principe vergoedt de gemeente de behandeling bij de Sarr. Hiervoor moet door het lokaal team een beschikking worden afgegeven. 

Voor volwassenen (19+):
In principe vergoedt uw zorgverzekeraar uw behandeling bij Sarr. Uw Eigen Risico wordt wel aangesproken. Om bij Sarr in behandeling te komen heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of een specialist.

Wat moet ik doen in geval van crisis?

Wanneer u al patiënt bij ons bent, belt u in kantoortijden met de afdeling waar u in behandeling bent.

Buiten kantoortijden belt u met uw eigen huisarts danwel met de huisartsenpost.

Bent u geen patiënt, neem dan contact op met de huisarts of zijn vervanger.

Wie mag mijn medisch dossier inzien?

Alleen uzelf en de behandelaars die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen het medisch dossier inzien tijdens of na de behandeling. Uitsluitend wanneer u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft, mogen anderen het dossier inzien.