21 mei 2024

'Als therapeut moet je ook bereid zijn te geven vanuit jezelf'

Habib werkt bijna tweeëneenhalf jaar met veel plezier bij jongerenkliniek De Fjord als psychomotorisch therapeut .“Mijn werk is enorm dynamisch, wat goed past bij wie ik ben. We behandelen in de kliniek jongeren met een complexe problematiek, die zijn vastgelopen in het leven op verschillende terreinen. Ze missen de aansluiting met de maatschappij. De uitdaging is om ze stap voor stap terug te laten keren naar de samenleving.”

 

“Bij De Fjord komen jongeren met een complexe problematiek en grote onderliggende trauma’s. Velen zijn ook suïcidaal. Ouders zitten vaak met hun handen in het haar en weten zich geen raad meer met het gedrag van hun kind. Er is meestal ook veel strijd thuis. De jongeren bij De Fjord hebben allen een lang hulpverleningsverleden: vanwege de complexiteit van de problemen waarmee ze worstelen, worden ze steeds weer weggestuurd en hebben ze al vaak hun verhaal verteld aan verschillende hulpverleners. Ze voelen zich keer op keer afgewezen, missen veiligheid en vertrouwen en vaak ook een ondersteunend familiesysteem. Hun gedrag zorgt voor problemen met hun familie, vrienden en uiteindelijk lopen ze vast op school, in een bijbaantje, eigenlijk in hun hele sociale leven.”

“Dit is mijn eerste echte baan. Ik krijg veel energie van mijn werk en voel ook een echte ‘drive’ omdat je echt van betekenis kan zijn voor de jongeren. Maar soms is het ook wel pittig, zeker in het eerste jaar. Je hebt te maken met jongeren die veel hebben meegemaakt en de verhalen die je dan hoort, zijn aangrijpend. Soms is het echt zoeken welke insteek je het best kan kiezen in de PMT en kan het lastig zijn om de juiste ingang te vinden om een jongere te bereiken.”

Bij je gevoel komen

“Door lichaamsgerichte therapie met bewegingsvormen zoals sport en spel willen we bij PMT jongeren leren om anders om te gaan met de klachten die ze ervaren.  Er wordt gekeken waar de blokkades zitten. Voor sommige jongeren is het moeilijk om bij hun gevoel te komen. Ik bedenk dan een werkvorm waarin iemand gaat verkennen waar hij tegenaan loopt tijdens een oefening. Ik kan jongeren bijvoorbeeld over een schuine bank richting een hogere kast laten lopen en dan laten ervaren hoe dat is. Waar lopen ze tegenaan: is dat een snellere hartslag, zweten, een dichtzittende keel? En welke emotie gaat daarachter schuil en hoe komt dat? En tot hoever kunnen en willen ze gaan?

Binnen PMT simuleren we een dagelijkse situatie, maar dan wel in een veilige setting. Het gaat veelal ook over grenzen stellen. Wat voelt een jongere als iemand dichtbij staat? Het gaat om herkennen, erkennen en verkennen.”

Samen groeien

“Als psychomotorisch therapeut probeer ik jongeren in beweging te krijgen op een manier dat ze hun gedachten kunnen reflecteren. Zijn ze bereid om sommige zaken in hun leven te veranderen? PMT wordt in groepsverband gegeven en ook individueel. Het voordeel van een groep is dat je samen kan groeien en elkaar kan ondersteunen.

Jongeren wordt geleerd om zich open en kwetsbaar op te stellen. Omdat je als therapeut een voorbeeldfunctie hebt, is het belangrijk dat je zelf ook bereid bent om je kwetsbaar op te stellen. Jongeren komen op De Fjord om veel te halen, maar ze geven ook veel. Als therapeut moet je ook bereid zijn te geven vanuit jezelf en het is belangrijk om goed te levelen zodat je aansluit bij de belevingswereld van de jongere: zo doe ik vaak ook zelf ook mee met de oefeningen. Ik vind PMT echt geweldig om te doen en dit werk past ook helemaal bij me.”

Spelenderwijs

“Gedrag van mensen heeft me van jongsaf aan altijd al gefascineerd. Aanvankelijk wilde ik psycholoog worden, maar na een bezoek aan een open dag wist ik dat ik meer beweging nodig had en werd het PMT. Bij PMT is de setting laagdrempelig en dynamisch: door een situatie spelenderwijs na te bootsen kan je goed zien waar iemand tegenaan loopt. De een doet mee, de ander zit aan de kant. Als je vanuit je jeugd bijvoorbeeld weinig bescherming hebt ervaren, dan kan de blokkade zijn dat je veel afstand neemt van je gevoel. We oefenen dan met werkvormen waarbij een oefening ‘veilig’ is.

In groepsverband durven sommige cliënten zich dan toch open en kwetsbaar op te stellen omdat ze merken dat er geen misbruik van ze gemaakt wordt.”

“Jongeren ervaren hier veel nabijheid van sociotherapeuten en hebben een heel team om zich heen. Tegen de tijd dat de behandeling goed is afgerond, dan is dat vaak een enorme stap die bijna niet voor te stellen is. Ze staan dan ineens weer in de maatschappij en hebben vaak niet zo’n stevig netwerk om op terug te vallen. Ik zou willen dat er een mooie tussenweg zou zijn voor deze jongeren om goed en rustig in te kunnen stromen in de maatschappij om terugval te verkleinen.”

Strijden

“Ik heb veel vrijheid om mijn werk in te vullen. In een kliniek zijn ook veel mogelijkheden doordat veel verschillende behandelingen worden ingezet. We strijden echt met het hele team om iemand weer verder te krijgen in het leven en dat in een warme omgeving. Voor het slagen van een behandeling is de bereidheid van een jongere belangrijk, want het zal vanuit iemand zelf moeten komen om echt gemotiveerd te zijn om gedrag te veranderen. Samen met een jongere zoeken we naar iets om hem of haar te motiveren. Ik ben enorm trots op wat wij neerzetten en de veiligheid die wij bieden als vaktherapeuten,.Wij willen een veilige haven zijn voor jongeren die op de Fjord verblijven.”