Tien wist-je-datjes over social media
De maand juni staat bij Youz in het teken van de mentale gezondheid onder jongeren. Het gebruik van social media speelt hierin een grote rol. We delen tien ‘’wist-je-datjes’’ over de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongeren. Gebaseerd op informatie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Tien wist-je-datjes over social media
1. Zelfbeeld en sociale media
Sociale media kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op het zelfbeeld van jongeren. Ze kunnen zich gemotiveerd voelen door vrienden, maar ook onzeker worden door de perfecte beelden die anderen delen.
2. Afleiding zoeken
72% van de jongeren gebruikt sociale media om afleiding te zoeken wanneer ze iets vervelends hebben meegemaakt. Ze kijken vaak naar grappige filmpjes of praten online met vrienden om hun situatie te relativeren.
3. Stress door bereikbaarheid
Ongeveer 25% van de jongeren voelt zich vaak verplicht om altijd bereikbaar te zijn, wat kan leiden tot stress.
4. Controle over identiteit
Jongeren hebben op sociale media meer controle over hoe ze zich presenteren dan in het echte leven, wat hen kan helpen om zelfverzekerder te worden.
5. Ouders en gesprekken
Jongeren praten vaker met hun ouders over leuke dingen die ze online meemaken dan over negatieve ervaringen. Dit komt vaak omdat ze bang zijn dat hun ouders bepaalde apps of activiteiten zullen verbieden.
6. Invloed op slaap
Veel gebruik van sociale media kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Echter, het gebruik van sociale media is vaak een gevolg van reeds bestaande slaapproblemen, eenzaamheid of psychische problemen.
7. Identiteitsontwikkeling
Sociale media bieden jongeren een platform om te experimenteren met gedrag en communicatie, wat een belangrijk aspect is van hun identiteitsontwikkeling.
8. Gemengde effecten op welzijn
Studies laten zien dat sociale media zowel het welzijn van jongeren kunnen verbeteren als verslechteren, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt en de context.
9. Rol van sociale media bij problemen
Sociale media zijn waarschijnlijk geen oorzaak van psychische problemen, maar eerder een gevolg van bestaande problemen zoals eenzaamheid en depressie.
10. Hulp zoeken via sociale media
Jongeren gebruiken sociale media ook om hulp te zoeken of steun te krijgen van vrienden bij problemen, hoewel ze dit minder vaak met hun ouders bespreken.
Deze punten geven een genuanceerd beeld van hoe sociale media verschillende aspecten van de mentale gezondheid en het welzijn van jongeren beïnvloeden. Voor meer gedetailleerde informatie kun je de artikelen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut raadplegen.
In gesprek over social media
Als ouder in gesprek blijven met je kind over social media gebruik is belangrijk voor hun veiligheid en mentale gezondheid. Het kan behoorlijk lastig zijn om hierover te praten met je kind. We geven je een aantal tips om een open en goed gesprek te voeren.
- Plan een vast moment om te praten over hun sociale media ervaringen. Stel vragen als 'wat vond je vandaag leuk op social media?' of 'heb je iets nieuws ontdekt?'
- Wees nieuwsgierig naar hun online wereld zonder te oordelen. Vraag naar hun favoriete platforms, influencers, of trends. Laat zien dat je hun interesses serieus neemt.
- Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste social media trends en risico's. Zo kun je beter meepraten en je kind advies geven.
- Wees transparant over jouw gebruik. Deel jouw eigen ervaringen en regels over social media. Dit maakt het gesprek tweerichtingsverkeer en laat zien dat iedereen in het gezin betrokken is bij bewust gebruik.
- Creëer een veilige omgeving . Zorg dat je kind zich comfortabel voelt om alles met je te bespreken, zonder angst voor straf of oordeel. Laat weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen met vragen of zorgen.
Door open het gesprek aan te gaan en wederzijds respect te tonen, kun je een positief gesprek voeren over social media gebruik.