16 april 2025

Van behandeling naar toekomst: een gesprek over de samenwerking tussen Youz en Reakt

‘Herstel gaat niet alleen over behandeling, maar ook over perspectief. Samen zorgen we ervoor dat jongeren niet vastlopen, maar juist vooruitkomen.’, zegt behandelaar en ggz-agoog Martijn Simon van der Bom van Youz. We spraken hem samen met herstelcoach Paul van Lieshout van Reakt over hoe samenwerking écht verschil maakt. Vanaf 2022 is de samenwerking tussen Youz en Reakt een vast onderdeel van het FACT-team in Rotterdam Zuid.

Hoe help je jongeren met psychische problemen écht verder? Niet alleen door hen te behandelen, maar ook door hen te ondersteunen in het dagelijks leven. Dat is precies waarom de samenwerking tussen Youz en Reakt zo waardevol is. In Rotterdam Zuid werken Martijn en Paul intensief samen om jongeren niet alleen mentaal, maar ook praktisch te begeleiden.

Een brug tussen behandeling en de praktijk

Veel jongeren met psychische problemen willen graag iets doen; een dagbesteding, vrijwilligerswerk of zelfs een betaalde baan. Maar hoe zet je die stap als je al een tijd thuiszit en de drempel te hoog voelt? ‘’Dat is waar wij in beeld komen’’, zegt Paul. “Wij helpen jongeren met kleine, haalbare stappen. Soms betekent dat samen een wandeling maken of een eerste sollicitatiegesprek oefenen. Andere keren helpen we bij het vinden van een werkervaringsplek of vrijwilligerswerk. Het belangrijkste is dat we aansluiten bij wat de jongere zelf wil en nodig heeft.”

Martijn: “Wij richten ons natuurlijk vooral op behandeling, maar herstel gaat verder dan dat. Jongeren hebben ook structuur, sociale contacten en een zinvolle invulling van hun dag nodig. De samenwerking met Reakt maakt dat mogelijk.”

Samenwerking in de praktijk

Sinds 2022 is de samenwerking tussen Youz en Reakt structureel ingebed in het FACT-team Rotterdam Zuid van Youz. ‘’We starten elke week met een gezamenlijk overleg waarin we bespreken hoe het met de jongeren gaat en of er zaken zijn waar Reakt bij kan helpen. Dit maakt het proces veel efficiënter”, benoemt Martijn.

“Door direct aan tafel te zitten met behandelaren kunnen we snel schakelen. Als een jongere ergens tegenaan loopt, kunnen we meteen kijken wat mogelijk is. En dat werkt’’, legt Paul uit. ‘’Reakt biedt ondersteuning op maat, afgestemd op de behoeften van de cliënt. We begeleiden jongeren niet alleen bij het vinden van werk, maar ook bij het behouden ervan. Soms betekent dat, dat we meegaan naar gesprekken met een werkgever of ondersteunen bij het oplossen van problemen op de werkvloer.”

De kracht van Reakt

Martijn: “Het fijne is dat Reakt niet alleen kijkt naar werk, maar ook naar activering in het algemeen. Soms is een betaalde baan nog een brug te ver, maar kunnen ze bijvoorbeeld wel vrijwilligerswerk doen of een opleiding oppakken. Samen zorgen we ervoor dat jongeren niet vastlopen, maar juist vooruitkomen. Wat Reakt onderscheidt van reguliere re-integratiebureaus, is de kennis van psychische aandoeningen en de flexibiliteit in begeleiding.’’

“We houden rekening met de uitdagingen van jongeren,” zegt Paul. “Als iemand bijvoorbeeld een psychose heeft gehad, bouwen we het traject rustig op, zodat we stressfactoren minimaliseren. We passen ons tempo aan op wat de jongere aankan. In reguliere trajecten wordt vaak een strak schema gehanteerd, maar bij Reakt is er ruimte voor maatwerk. Soms betekent dat even pas op de plaats maken en later opnieuw bekijken wat er mogelijk is.”

Een succesverhaal uit de praktijk

Een mooi voorbeeld van de kracht van deze samenwerking is een jongeman met autisme die graag in de zorg wilde werken. Hij vond sociaal contact moeilijk en oogcontact maken een uitdaging, maar hij had wel een groot zorghart.

“We zijn samen gaan kijken naar een passende plek en uiteindelijk kon hij als vrijwilliger aan de slag in een verpleeghuis’’, vertelt Paul. ‘’In het begin vond hij het spannend, maar met de juiste begeleiding groeide zijn zelfvertrouwen. Inmiddels werkt hij drie dagen per week en voelt hij zich nuttig en gewaardeerd.”

 “Dat is precies waarom deze samenwerking zo belangrijk is. Zonder de combinatie van behandeling en praktische ondersteuning had deze jongere misschien thuis blijven zitten. Nu heeft hij weer een doel en perspectief.” Aldus Martijn.

Wat kunnen andere teams hiervan leren?

De samenwerking tussen Youz en Reakt in Rotterdam Zuid bewijst dat een integrale aanpak werkt. Maar wat als andere teams dit ook willen toepassen?

 “Zoek elkaar op’’, zegt Martijn. ‘’Er is zoveel expertise binnen Parnassia Groep, maar als we niet samenwerken, blijft iedereen op zijn eigen eiland. Terwijl juist die verbinding zorgt voor betere zorg. Het zou mooi zijn als ook andere teams op dezelfde manier met Reakt kunnen samenwerken als wij nu doen. We moeten elkaar nog beter weten te vinden.”

“Het begint met een gesprek’’, vult Paul aan. Kijk wat er binnen je team mogelijk is en betrek partijen zoals Reakt vroeg in het proces. Hoe eerder we samenwerken, hoe sneller cliënten stappen kunnen zetten. Zichtbaarheid is hierbij cruciaal. In teams waar we vaker aanwezig zijn, krijgen we meer aanmeldingen. Het zou geweldig zijn als we binnen de hele organisatie net zo’n nauwe samenwerking kunnen hebben.”

Samen sterk voor de toekomst

De samenwerking tussen Youz en Reakt laat zien dat mentale en praktische ondersteuning hand in hand gaan. Cliënten hebben niet alleen hulp nodig bij hun psychische klachten, maar ook bij het opbouwen van een toekomst. Door krachten te bundelen, wordt herstel niet alleen een doel, maar ook een realiteit. Hoe mooi zou het zijn als meer teams deze samenwerking oppakken?