Dialectische gedragstherapie (DGT)
Dialectische gedragstherapie (DGT)
Ben je 14 jaar of ouder en heb je last van bijvoorbeeld de borderline persoonlijkheidsstoornis of kenmerken hiervan zoals zelfbeschadiging of dood willen dan kan je DGT volgen. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van stemmingswisselingen kan DGT jou helpen om op een goede manier met je emoties om te gaan.
Wat is DGT?
DGT helpt jou om op een goede manier met je emoties om te gaan. Je leert je eigen emoties herkennen en op een verstandige manier met moeilijke momenten om te gaan. Dialectisch betekent dat er twee tegengestelde opvattingen tegelijkertijd waar kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is "je bent goed zoals je bent én je moet veranderen." En dat komt terug in de DGT-training: je leert vaardigheden aan om te veranderen, maar ook te accepteren wat je niet kunt veranderen.
DGT is een intensieve training waarbij je vaardigheden aanleert die jou helpen om jezelf, je gedachten en gevoelens te herkennen, accepteren en veranderen. Dat doe je in een groep met andere jongeren, maar ook alleen en samen met jouw behandelaar. Op die manier leer je beter omgaan met je problemen en kun je jezelf en anderen steeds beter leren begrijpen en waarderen. Want vaak hebben jouw problemen ook invloed op je omgeving en hebben de problemen van je omgeving weer invloed op jou. We weten uit onderzoek dat DGT effect heeft en jou helpt om jezelf beter te voelen.
Een belangrijk principe vanuit de DGT is dat de cliënt centraal staat. Hierbij stelt het DGT team zich op als coach van de jongere. We voeren in principe geen overleg over en brengen geen informatie over de jongere naar buiten, maar coachen hen om dit zelf te doen. Hiermee wordt de zelfstandigheid van de jongere vergroot en de vaardigheden verbreed.
Wat leer ik bij DGT?
Je leert verschillende vaardigheden aan in vier modules:
- Aandachtsvaardigheden
Je leert je bewust te worden van wat je voelt en evenwicht te brengen in je emoties. Zo kun je meer grip krijgen op je denken en doen. Je leert beslissingen te nemen vanuit je 'wijze ik', dus niet vanuit een impuls. Je leert emoties en gedachten te zien/herkennen bij jezelf en bij anderen zonder er meteen een oordeel over te geven. - Omgaan met emoties
Als je meer grip wilt krijgen op je emoties is het belangrijk om te weten wat je voelt. Een eerste stap is dat je herkent wanneer je emotioneel bent. Een tweede stap is herkennen wat emoties met je doen. Hoe reageer je bijvoorbeeld als je boos, bang of verdrietig bent? Wanneer je dit allemaal een beetje kent van jezelf is het prettig om te weten wat je kunt doen om minder last te hebben van negatieve emoties en positieve emoties te vermeerderen. - Crisisvaardigheden
Soms word je overspoeld door moeilijke en pijnlijke emoties. Op zo'n moment wil je impulsief handelen, maar dat is vaak niet de handigste manier. Dit kan iets kleins zijn. Bijvoorbeeld wanneer je broer je heel erg boos maakt en je hem het liefst zou willen aanvliegen. Het kan ook groter zijn, bijvoorbeeld dat je zo wanhopig of verdrietig bent dat je jezelf pijn wilt doen of naar drank of pillen wilt grijpen. In deze module leer je hoe je met heftige emoties en crisismomenten kunt omgaan zonder verder in de problemen te raken. - Omgaan met relaties
Als je last hebt van wisselende en heftige emoties, heb je vaak ook problemen in relaties met anderen. Je heftige emoties kunnen bijvoorbeeld je relatie onder spanning zetten, of door angst en schaamte durf je niet voor jezelf op te komen. In deze module leer je relaties te onderhouden en tegelijkertijd op een goede manier voor jezelf op te komen. Je leert rekening te houden met jezelf, de ander en hier balans in te vinden.
Je leert deze vaardigheden in een groep met andere jongeren en door individuele gesprekken en beeldende therapie, soms met ondersteuning van medicijnen. Daarnaast kun je altijd terecht bij je behandelaar en is er een crisistelefoon waar je 24 uur per dag naar kunt bellen om te voorkomen dat je de controle verliest. Je wordt dan door het moeilijke moment heen gecoacht. Daarnaast is het ook mogelijk om coaching te krijgen bij praktische zaken, zoals bij school of je bijbaan.
Jongeren over hun ervaringen met DGT
Ramona (15): "Ik vind het fijn dat DGT in een groep wordt gegeven met andere jongeren die soortgelijke problemen hebben. Je merkt dat je niet de enige bent met deze problemen."
Indy (17): "Mijn moeder zegt dat mijn ogen nu beter staan."
Nadia (17): "Ik vond de behandeling wennen, maar merkte al snel dat het echt helpt."
Marleen (14): "Ik vind het bij DGT vooral fijn dat ons ook wordt verteld hoe je iets kan veranderen en niet alleen wat je zou moeten veranderen. Zo kan DGT echt helpen bij problemen met emoties en zelfvertrouwen."
Mara (20): "DGT heeft mij zelfvertrouwen gegeven en ervoor gezorgd dat mijn zelfbeschadiging gestopt is."
Ronald (18): "DGT kost veel energie, maar werkt wel echt goed. Je leert met je gevoelens omgaan en de behandeling heeft me rust gegeven."
Samira (15): "Ik heb veel nieuwe dingen geleerd waardoor ik me nu minder somber voel."
Praktische zaken
Je volgt DGT in een groep van zeven jongeren, met twee deskundige DGT-trainers. Er is iedere week:
- Een groepsbijeenkomst van 2 uur
- Een individueel gesprek met je behandelaar (ook wel individueel therapeut of coach genoemd)
- Beeldende therapie in een groep
- DGT duurt een half jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van een half jaar
- Er zijn 24 bijeenkomsten
- Je kunt 24 uur per dag bellen voor ondersteuning tijdens crisismomenten
De netwerkvaardigheidstraining heeft als doel om jouw netwerk te betrekken bij het toepassen van de geleerde vaardigheden en elkaar te erkennen en te valideren. We gaan er van uit dat je zelf het best weet wat je in je thuissituatie en gezin nodig hebt.
- Per module is er 1 keer een netwerkvaardigheidstraining
- De netwerk vaardigheidstraining is een verplicht onderdeel van de DGT behandeling voor jongeren en ouders
- De bijeenkomst duurt 2 uur
Je mag belangrijke personen uit je netwerk uitnodigen. Naast je ouders kun je denken aan een broer/zus of een (goede) vriend, grootouder of tante.
Je blijft thuis wonen als je DGT volgt en komt daarvoor naar Youz toe, naar de Dr. van Welylaan.
Kun je meer ondersteuning gebruiken? Je bent van harte welkom om je aan te melden bij Strandloper, de gastvrije afdeling van Youz.
Direct aanmelden of meer informatie?
Wil je meer weten? Het boek over DGT dat wij gebruiken is Surfen op emoties - Dialectische gedragstherapie voor adolescenten met borderline persoonlijkheidsstoornis of andere emotieregulatiestoornissen (2013), door Nicole Muller (Centrum Hecht), Rosanne de Bruin (de Bascule) en Agaath Koudstaal (Curium-LUMC). Je kunt ook altijd contact met ons opnemen.