EMDR

EMDR is voor alle kinderen en jongeren die iets ergs hebben meegemaakt (trauma) of die niet lekker in hun vel zitten en niet weten waardoor dat precies komt. Er is misschien iemand overleden van wie je hield, je hebt een ongeluk gehad, huiselijk geweld meegemaakt of je bent bijvoorbeeld gepest.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij je nu angstig, down, verdrietig of boos voelt, je slecht slaapt of nachtmerries hebt en maar steeds aan die nare gebeurtenis(sen) blijft denken. Het kan ook zijn dat je niet meer terug wilt naar de plek waar de nare gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

EMDR is ontwikkeld voor de behandeling van trauma, maar kan ook helpen bij de behandeling van andere dingen waar je last van kunt hebben zoals langdurige pijn, angsten en fobieën.

Wat is EMDR?

Eye movement desensitization and reprocessing, daar is EMDR de afkorting van. Het een therapie waarbij je de nare gebeurtenissen gaat verwerken. Bij jonge kinderen komt het voor dat één van de ouders bij de therapie aanwezig is, maar meestal volg je EMDR alleen. Je behandelaar heeft altijd een diploma behaald om jou goed te kunnen behandelen.

Wat leer ik bij EMDR?

Mensen met een trauma nemen zichzelf vaak iets kwalijk, voelen zich schuldig of machteloos. Daar ga je aan werken met behulp van EMDR. Je leert anders naar die gebeurtenis kijken zodat je je trauma kunt verwerken.

Hoe werkt het? Je behandelaar stelt vragen over de nare gebeurtenis en dan vooral over wat nu nog zo naar is. Er worden vragen gesteld waardoor je je gespannen en emotioneel kan voelen. Op dat moment gaat je behandelaar je afleiden. Je moet met je ogen de vingers van de behandelaar volgen die ze voor je ogen heen en weer beweegt of je werkt met handtaps ("trommelen" op elkaars handen). Doordat je wordt afgeleid, vermindert de spanning en het nare gevoel en ga je op een andere manier naar de gebeurtenis kijken. Je verwerkt de nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt, waardoor je er beter aan terug kunt denken en je er minder naar over voelt. Je zal merken dat je klachten af gaan nemen.

Dat klinkt misschien een beetje raar en ingewikkeld, maar je zult zien dat je je al snel beter gaat voelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat EMDR veel mensen heeft geholpen om hun trauma te verwerken.

Jongeren over hun EMDR-behandeling

"Ik durf weer alleen te slapen"

Soerya (11): "Na een slaapfeestje waar enge verhalen werden verteld durfde ik niet meer alleen te slapen. Mijn moeder bleef bij me tot ik sliep of ik sliep bij mijn zus op de kamer. Na drie maanden was ik nog steeds bang. Via mijn tante hoorde mijn moeder over de EMDR methode. Door de EMDR behandeling van mijn psycholoog Lydia ben ik van mijn angst afgekomen. De eerste EMDR behandeling vond ik een beetje eng. De tweede behandeling ging beter en durfde ik meer te vertellen over mijn angsten. Ik durf weer alleen te slapen en ben niet meer bang."

"Het ging na een paar gesprekken al beter"

Jochem (14): "Ik kwam bij Youz omdat er dingen thuis waren gebeurd waarmee ik het moeilijk had. EMDR heeft mij geholpen om de vervelende dingen te verwerken en ervoor te zorgen dat ik er niet meer verdrietig over ben. Ik vond het fijn dat het in een paar behandelingen al beter met me ging en ik niet hele lange verdrietige, gesprekken hoefde te voeren. Daarom zou ik het andere mensen ook aanraden."

Kinderen over EMDR via emdr.nl

Praktische zaken

  • Hoe vaak je EMDR volgt is afhankelijk van wat hoe het met je gaat en wat jij precies hebt meegemaakt. Heb je één nare gebeurtenis meegemaakt, dan duurt EMDR meestal tussen de 1 en 3 sessies. Als je voor een lange periode iets naars hebt meegemaakt, dan kan EMDR langer duren of een van de onderdelen van je behandeling zijn
  • Alle behandelaren die EMDR geven, hebben daarvoor een diploma behaald
  • Wil je meer informatie over EMDR, neem dan contact op met het secretariaat.