Depressie bij jeugdigen

Tijdens deze 3 uur durende, interactieve, workshop krijgen deelnemers informatie en tools aangereikt die hen kan helpen bij het omgaan met jongeren die worstelen met somberheidsklachten en depressie. Wat is een depressie eigenlijk en hoe ontstaat het? Welke signalen zijn er bij kinderen en jongeren te zien? Hoe hangt dit samen met andere klachten, zoals angst? Op welke manier kunnen wij aansluiten bij deze jongeren en hoe helpen we hen het beste? Dit zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen tijdens deze workshop.

Gehechtheid in de praktijk; ontstaan, signaleren en ondersteunen

Ieder kind bouwt een relatie op met zijn of haar primaire verzorgers. Deze band bepaalt hoe het kind zichzelf en de wereld om hem heen ervaart. Als hulpverlener heb je hier iedere dag mee te maken, maar wat observeer je in de praktijk om in te schatten of deze band tussen ouder en kind goed genoeg is? En wat kan je doen om deze ouder-kind relatie te ondersteunen? Binnen deze training wordt aandacht besteed aan het ontstaan van een hechtingsrelatie, het signaleren en ondersteunen van een verstoorde hechtingsrelatie.  

Trauma bij kinderen, signaleren, begeleiden en verwijzen

Om passende hulp te bieden aan kinderen is het altijd van belang te onderzoeken of het kind één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen heeft meegemaakt. Vervolgens zal afgewogen moeten worden in hoeverre het kind hulp nodig heeft om deze ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Dit is geen eenvoudige taak. Binnen deze training wordt aandacht besteed aan het signaleren van trauma, het begeleiden van deze kinderen en hun ouders en worden de verschillende mogelijkheden van behandeling besproken.

Angst en verlegenheid bij kinderen

Een deel van de Nederlandse kinderen kan erg last hebben van hun eigen angsten of verlegenheid. Ze vinden het lastig voor zichzelf op te komen, vriendjes te maken of nee te zeggen als ze iets niet willen. Als ouder kan het lastig zijn om hier mee om te gaan, want wanneer zou je nou het beste je kind kunnen stimuleren om toch spannende dingen te doen? Wanneer zou jij je kind nou het beste in bescherming kunnen nemen?

LHBTIQ+ en de GGZ

Van alle jongeren die binnen de queer doelgroep vallen, worstelt 50% ook met psychische klachten als somberheid en angst. Het is dan ook niet vreemd dat we in ons werk steeds vaker jongeren treffen die, naast hun ggz-problematiek, ook worstelen met gender- en/of seksualiteitsvraagstukken. Deze jongeren hebben niet altijd de tijd om te wachten op genderzorg; we weten hoe lang de wachtlijsten zijn voor deze doelgroep. Om professionals te ondersteunen beter aan te sluiten bij deze jongeren, is deze deskundigheidsbevordering ontwikkeld. Op een laagdrempelige en positieve manier krijg je als professional in 1,5 uur tijd praktische tips mee.

Omgaan met stress thuis

Wanneer kinderen ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit effect hebben op de emotionele ontwikkeling van je kind. De stress en spanning die het kind heeft (gehad) kan invloed hebben op hun gevoelens en gedrag en in het vertrouwen in zichzelf en anderen. Als ouder kun je dit merken in het contact met je kind.

LHBTIQ+ en GGZ

Van alle jongeren die binnen de queer doelgroep vallen, worstelt 50% ook met psychische klachten als somberheid en angst. Het is dan ook niet vreemd dat we steeds vaker jongeren treffen die, naast hun ggz-problematiek, ook worstelen met gender- en/of seksualiteitsvraagstukken. 

Deskundigheidsbevordering beherende coffeeshopmedewerker

Youz biedt de cursus "deskundigheidsbevordering beherende coffeeshopmedewerker" aan. De cursus bestaat uit twee dagen, die twee weken na elkaar worden gegeven. De cursus is in opdracht van de Gemeente Rotterdam ontwikkeld door Antes in samenwerking met coffeeshopondernemers, de gemeente Rotterdam en de Directie Veiligheid.

Zwanger zonder gebruik

Het gebruik van alcohol of andere middelen brengt risico’s met zich mee voor de moeder en het (on)geboren kind in de verschillende stadia van de zwangerschap. 

Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

In Nederland worden er op diverse niveaus wetten en regels ontworpen om het uitgaansleven gezond en gezellig te houden. Als eerste is er de Alcoholwet die bepaalt hoe de drankverkoop in Nederland wordt geregeld. Daarnaast is er de Opiumwet die het drugsbeleid in Nederland bepaalt. 

Ouderavonden (Rotterdam)

Ouders van kinderen en jongeren hebben vaak vragen over middelengebruik en/of problematisch schermgebruik. Het doel van een ouderavond is om ouders te informeren, opvoedondersteuning te bieden en ouders meningen met elkaar laten uitwisselen.

Helder op school

Wil je als professional op school meer aandacht besteden aan de preventie van roken, het gebruik van alcohol en drugs en (te veel) gamen? Helder op School biedt een integrale aanpak om jullie leerlingen of studenten te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen. Onder deskundige begeleiding werk je stap voor stap aan het creëren van een gezond klimaat op school.

KOPP OP

KOPP OP Rotterdam is een initiatief voor jongeren met ouders met psychische- of verslavingsproblematiek. De groep is bedoeld voor jongeren tussen de leeftijd van (ongeveer) 16 – 27 jaar.

CRAFT - familietraining

CRAFT staat voor Community Reinforcement and Family Training. Als partner, kind of familielid van iemand met een verslaving kunnen de dagelijkse zorgen groot zijn. Tijdens de CRAFT training leert u hoe u uw partner, kind of familielid motiveert om in behandeling te gaan. 

Consultatie

Jongeren die experimenteren met drank of middelen kunnen een (eenmalige) consultatie krijgen met een preventiedeskundige.

Consultatie - Moti 4

Jongeren die experimenteren met drank, drugs, gokken of schermgebruik kunnen hier soms (in)directe problemen door ervaren. Sommige jongeren hebben nog geen verslaving maar hebben wel moeite met maat houden. Zij kunnen of hoeven niet in behandeling maar kunnen wel baat hebben wij een laagdrempelige kortdurend traject waarbij stoppen of minderen met een middel of schermgebruik centraal staat.

Sportcode 2.0

Op veel sportverenigingen is het voor minderjarige mogelijk om aan de bar alcohol te krijgen. Sportverenigingen kunnen met de sportcode 2.0 via een integrale aanpak aandacht besteden aan NIX-18. Door het beleid onder de loep te nemen, bewustzijn van ouders, vrijwilligers en jongeren te vergroten, en barpersoneel te trainen wordt er een gezonder sportomgeving gecreëerd.

!JES 8 t/m 12 jaar

Als je ouders gaan scheiden, kan dat je best verdrietig of boos maken. Bij !JES kun je praten met andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij.

!JES jongeren 12 t/m 18 jaar

De JES! 12+ is een preventief groepsprogramma voor jongeren en hun ouders. Het programma is er op gericht dat de jongeren en de ouders ontdekken en bepalen wat zij nodig hebben als gevolg van een scheiding.

ACT your way

Veel jongeren ervaren moeite met het maken van keuzes en ervaren stress. Ze zitten met vragen. Welke opleiding past bij mij? Hoe zien anderen mij? Doe ik het wel goed (genoeg)? Anderen verwachten dingen van mij, maar wat wil ik eigenlijk zelf?

Adolescentengroep 16+

Als je ouders problemen hebben, is dat vaak ook erg lastig voor jou. Je maakt je misschien zorgen over je ouders, schaamt je voor hoe het thuis gaat of moet veel doen in het huishouden. Bij de adolescentengroep 16+ ontmoet je jongeren die dezelfde vragen en problemen hebben als jij. Je leert over de psychische klachten of verslavingsproblemen van je ouders en hoe je daar goed mee om kunt gaan.

Brussengroep

Als je een broer of zus hebt die psychische klachten heeft of een beperking of ziekte, kan dat best lastig zijn. Veel tijd en aandacht gaat in jullie gezin naar het kind waar iets mee aan de hand is. Misschien wil je graag weten wat er met je broer of zus aan de hand is en hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Bij Youz kun je een training volgen voor broers en zussen (afgekort brussen) die hier graag eens met andere brussen over willen praten. Want het is prettig om met leeftijdgenoten te zijn die hetzelfde meemaken als jij.

Brussengroep 12-16 jaar

Als je een broer of zus hebt die psychische klachten heeft of een beperking of ziekte, kan dat best lastig zijn. Veel tijd en aandacht gaat in jullie gezin naar het kind waar iets mee aan de hand is. Misschien wil je graag weten wat er met je broer of zus aan de hand is en hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Bij Youz kun je een training volgen voor broers en zussen (afgekort brussen) die hier graag eens met andere brussen over willen praten. Want het is prettig om met leeftijdgenoten te zijn die hetzelfde meemaken als jij.

Gezinsgesprekken

Het ouderschap is voor alle ouders een uitdaging en wanneer je psychische en/of verslavingsproblemen hebt kan deze uitdaging nog groter zijn. Daarom kun je gebruik maken van een of meerdere gezinsgesprekken.

Grip op je dip

Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Je bent niet de enige!

Haagse maatjes 8-16 jaar

Jij vindt het vervelend dat je overgewicht hebt en voelt je er onzeker door. Anderen doen soms gemeen tegen je en je vindt het lastig om hier op een goede manier op te reageren. Als je graag wilt leren hoe je op een goede manier voor jezelf kunt opkomen, is de workshop Haagse Maatjes voor kinderen en jongeren met overgewicht en beginnende psychische en/of sociale klachten misschien wat voor jou.

Happyles

Voel jij je wel eens down? Je bent niet de enige, bijna 2 op de 10 jongeren heeft last van sombere gevoelens. En jongeren kunnen ook last krijgen van een depressie. Met de gelukslessen in de preventiegroep Happyles kunnen we psychische klachten voorkomen of snel signaleren. Dit doen we bij jou op school.

Herrie in huis

Als jij thuis geweld meemaakt tussen jouw ouders, dan is dat behoorlijk heftig. Je voelt je misschien schuldig, boos of bang of je schaamt je. Bij Herrie in huis kun je praten met jongeren die hetzelfde meemaken als jij. Misschien heb je daar helemaal geen zin in, maar we merken in onze groepen dat jongeren het fijn vinden er met anderen over te praten. Ook kun jij je mening geven over hoe het thuis gaat en vertellen hoe je je daarbij voelt.

Hoera, ik durf!

Je bent onzeker, erg verlegen of bang. Bang voor het donker, bang om voor een groep te praten, bang voor honden, of bang als je alleen thuis bent bijvoorbeeld. Je hebt er soms buikpijn van en je voelt je er niet fijn door. De training Hoera, ik durf! is een groepstraining voor kinderen met angstklachten.

Kidsclub 7-12 jaar

Als de ruzies van je ouders uit de hand lopen, dan kan dat je behoorlijk dwars zitten. Als je ruzies ziet, hoort of je voelt dat er ruzie is geweest, is dat naar. Het kan zijn dat je daar last van krijgt, nu of later. Je voelt je misschien schuldig, verdrietig, boos of bang. Of je schaamt je en vindt het moeilijk om er met iemand over te praten. Het is goed en fijn om er met andere kinderen over te praten. Dat kan bij de Kidsclub.

Leer te durven

Je bent onzeker of bang. Bang voor het donker, bang om voor een groep te praten, bang voor honden, of bang als je alleen thuis bent bijvoorbeeld. Je hebt er soms buikpijn van en je voelt je er niet fijn door. De training Leer te durven is een groepstraining voor kinderen met angstklachten.

Mindful Ouderschap

Het ouderschap vraagt soms veel van je. Als je zelf ook nog psychische klachten hebt of er is veel stress en spanning thuis, dan is het ouderschap vaak nog zwaarder. Hoe zorg je ervoor dat je als ouder goed voor jezelf blijft zorgen en ook aandacht en rust geeft aan de kinderen? Mindfulness kan helpen om hierin een goede balans te brengen.

Mindfulness

Pieker je veel, slaap je slecht, ben je vaak gestrest en/of voel je je somber? Mindfulness kan jou hierbij misschien helpen. Afdeling preventie van Youz Haaglanden organiseert een Mindfulness training voor jongeren van 17 tm 26 jaar met somberheidsklachten en/of stressklachten.

Ont-piekeren

Denk je vaak negatief over jezelf of maak je je vaak zorgen over wat er allemaal mis kan gaan? Heb je last van negatieve gedachtes waardoor je je onzeker, somber of gespannen voelt? De groepstraining Ont-Piekeren van Youz kan jou helpen om meer grip te krijgen op jouw gedachten en je meer ontspannen te voelen. Ont-Piekeren is een groepstraining voor jongeren van 13 t/m 16 jaar en 17 t/m 23 jaar.

Ouder-baby groep

Heb je als jonge ouders last van spanningen en stress en maak je je als gevolg daarvan zorgen over de ontwikkeling van jouw baby? Wij bieden je ondersteuning bij het vergroten van je zelfvertrouwen en het opbouwen van een goede band met jouw baby.

Ouder-baby interventie

Heb je als jonge ouders last van spanningen en stress en maak je je als gevolg daarvan zorgen over de ontwikkeling van jouw baby? Wij bieden je ondersteuning bij het vergroten van je zelfvertrouwen en het opbouwen van een goede band met jouw baby. De individuele ouder-baby-interventie helpt ouders met spanning of stressklachten en/of psychische of verslavingsproblemen. Voorwaarde is wel dat je zelf ook onder behandeling bent of gaat voor je problemen.

Ouder-peuter groep

Opvoeden, het lijkt zo gewoon. Maar het is niet gemakkelijk, zeker als je zelf problemen hebt. Soms kunnen de zorg en aandacht die kinderen van je vragen je zwaar vallen en kun je wel wat steun gebruiken. De ouder-peuter-groep helpt ouders met psychische klachten of verslavingsproblemen.

Oudertraining bij stress thuis

Wanneer kinderen ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit effect hebben op de emotionele ontwikkeling van je kind. De stress en spanning die het kind heeft (gehad) heeft invloed op kinderen. Kinderen kunnen mogelijk moeilijker zichzelf en anderen vertrouwen en hebben moeite met het begrijpen en sturen van hun gevoelens en gedrag. Als ouder kan je dit merken in het contact met je kind.

Piep zei de muis

Bij deze training leren de kinderen tussen 5 tot en met 7 jaar om te gaan met lastige gevoelens die ze nog niet makkelijk onder woorden kunnen brengen.

Plezier op School: 2-daagse zomertraining voor aanstaande brugklassers

Je gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs en dat vind je spannend. Je maakt je zorgen of je een goede start gaat maken op je nieuwe school, of het je lukt om een gesprekje te beginnen en nieuwe vrienden te maken. Misschien ben je op de basisschool gepest en ben je bang dat dit weer gaat gebeuren op je nieuwe school.

Positive Identity

Maak jij je wel eens zorgen over wat anderen van jou vinden of over jou denken? Vindt jij het soms moeilijk om voor jezelf op te komen of je grenzen aan te geven? Blijf je wel eens hangen in negatief denken of weet je niet goed wat je nou eigenlijk leuk vindt aan jezelf?

Powerkidzzz 8-12 jaar

Je vindt het soms lastig om met andere kinderen te spelen. Bijvoorbeeld omdat je vaak je zin niet krijgt, niet zo goed weet hoe je moet vragen of je mee mag doen, of niet weet hoe je goed voor jezelf op kunt komen. Misschien word je wel eens gepest of doen kinderen gemeen tegen je? Of misschien krijg jij juist straf, omdat jij wel eens gemeen doet tegen andere kinderen?

Rots en Water 8-12 jaar

Gaat het op school niet goed? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? En heb je het gevoel dat soms niemand je begrijpt? Rots en water kan jou helpen om voor jezelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan.

Rots en water voor gezinnen

Heb je soms het gevoel dat je kinderen niet naar je luisteren als je wat zegt? Hebben jullie steeds ruzie, terwijl je je nog zó had voorgenomen niet meer te schreeuwen? Of vragen de kinderen continue de aandacht en lukt het niet even tot rust te komen? Rots en Water kan jouw gezin helpen om op een fijnere manier met elkaar om te gaan. 

Sociale vaardigheidstraining 13-16 jaar

Je vindt het soms lastig om een praatje te maken met iemand. Helemaal als je de ander nog niet (goed) kent. Misschien heb je ook moeite met 'nee' zeggen, je mening geven of voor jezelf opkomen als een ander vervelend tegen je doet. Dit is extra lastig als je niet lekker in je vel zit of onzeker bent. Of lukt het je wel om contact te maken, maar niet zo goed om contact te onderhouden? Dan is de training Sova VO (sociale vaardigheden Voortgezet Onderwijs) misschien wat voor jou!

Speel-en-doe groep

Als je psychische of verslavingsproblemen hebt, kan dit ook voor je kinderen ingrijpende gevolgen hebben. De speel-doe-groep is voor ouders met psychische problemen of een verslavingsproblemen en hun kinderen. Samen werk je aan het versterken van het contact met je kind. 

STARr

Maak je je vaak druk over hoe anderen over je denken en vind je het spannend om met anderen te praten of voor jezelf op te komen? Heb je veel stress van bijvoorbeeld school of thuis? Als jongere komt er best veel op je af, waardoor je kunt gaan piekeren of je je onzeker voelt. Iedereen heeft wel struggels, dingen waarover je je druk maakt.

Storm en spetters

Iedereen heeft thuis wel eens ruzie. Maar als de ruzies uit de hand lopen, is dat voor niemand goed en zeker niet voor uw kinderen. De kans is groot dat uw kinderen hierdoor later psychische problemen krijgen. Want het spreekwoord ‘jong geleerd, oud gedaan' is helaas vaak van toepassing: kinderen nemen een voorbeeld aan hun ouders, ook in de heftige ruzies. Storm en spetters helpt ouders en kinderen de nare ervaringen samen te verwerken.

Tienergroep

Als je ouders problemen hebben, is dat vaak ook erg lastig voor jou. Je maakt je misschien zorgen over je ouders, schaamt je voor hoe het thuis gaat of moet veel doen in het huishouden. Bij de tienergroep ontmoet je jongeren die dezelfde vragen en problemen hebben als jij. Je leert over de psychische klachten of verslavingsproblemen van je ouders en hoe je daar goed mee om kunt gaan.

Tim en Flapoor 6-8 jaar

Vind je het moeilijk om op een fijne manier met andere kinderen te spelen? Word je soms gepest, vind je het lastig om te vragen of je mee mag spelen of lukt samenwerken niet goed? De groepstraining Tim & Flapoor is bedoeld voor kinderen die willen leren om voor zichzelf op te komen en op een fijne manier contact te hebben met leeftijdsgenootjes.

Time4You 12-16 jaar

Als je ouders (psychische of verslavings)problemen hebben, is dat vaak ook erg lastig voor jou. Je maakt je misschien zorgen over je ouders, schaamt je voor hoe het thuis gaat of moet veel doen in het huishouden. Als jij thuis geweld meemaakt tussen jouw ouders, dan is dat behoorlijk heftig. Je voelt je misschien schuldig, boos of bang of je schaamt je.

What About You? 16-25 jaar

Als je ouders  psychische of verslavingsproblemen hebben, is dat vaak ook erg lastig voor jou. Je maakt je misschien zorgen over je ouders, schaamt je voor hoe het thuis gaat of moet veel doen in het huishouden. Bij de jongerengroep ontmoet je jongeren die dezelfde vragen en problemen hebben als jij. Je leert over de psychische klachten of verslavingsproblemen van je ouders en hoe je daar goed mee om kunt gaan.

Webinar Zwanger Zonder Gebruik

Wil je meer weten over de gevolgen van tabak-, alcohol- en ander drugsgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap? En ben je benieuwd hoe je hier het gesprek over aan kunt gaan met je cliënt? Neem dan deel aan het lunch webinar van Antes Preventie op 3 december van 12:00 uur tot 13:00 uur.